Αναζητεί καταφύγιο στα σαλόνια των Βρυξελλών...

Aπό τη Βαρκελώνη μέχρι τις Βρυξέλλες ένας... Πουτζντεμόν δρόμος. Η υπόθεση της Καταλονίας αποκτά από χθες και...
επί του πρακτέου ευρύτερες ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά το ταξίδι του παυθέντος πρωθυπουργού τής μέχρι πρότινος αυτόνομης περιφέρειας στη βελγική πρωτεύουσα, με τις φήμες να οργιάζουν ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Χθες το πρωί, την ώρα που ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζητούσε την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας και την κλήτευσή τους για κατάθεση από τις δικαστικές αρχές, ο Κάρλες Πουτζντεμόν μαζί με άλλα πέντε πρώην στελέχη της κυβέρνησής του πετούσε για Βρυξέλλες.

Αργότερα, το μεσημέρι, το τηλεοπτικό κανάλι La Sexta μετέδωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Καταλονίας σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Στη συνέχεια, την είδηση επιβεβαίωσε και η καταλανική εφημερίδα El Periodico, αν και ώς αργά το βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν άσυλο.

Επιπλέον, κυβερνάται από ένα συνασπισμό στον οποίο συμμετέχει το Εθνικιστικό Κόμμα της Φλάνδρας Ν-VA, το οποίο επιδιώκει την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής και βλέπει με πολύ θετικό μάτι το κίνημα της απόσχισης στην Καταλονία.

Μάλιστα, ο Βέλγος υφυπουργός για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης και μέλος του εθνικιστικού κόμματος, Τεό Φράνκεν, είχε δηλώσει ότι οι Καταλανοί και ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα του σε περίπτωση που ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δεν φαίνεται να έχει την ίδια γνώμη και κάλεσε τον Φράνκεν «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Το ίδιο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρις Πίτερς, ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση «άστοχη, από τη στιγμή που δεν έχει καν τεθεί ένα παρόμοιο θέμα», ενώ την αποδοκίμασαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga, ο Πουτζντεμόν συμμετείχε χθες σε ιδιωτική συνάντηση με στελέχη του N-VA, ενώ θα παραχωρήσει διεθνή συνέντευξη Τύπου εντός των ημερών.

Τα πολιτικά κόμματα ζητούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, με τη σειρά του, ζητά ενημέρωση από τους Φλαμανδούς εθνικιστές, χωρίς όμως να τη λαμβάνει.

Χθες το βράδυ πάντως, ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπέκερτ δήλωσε ότι ο παυθείς πρωθυπουργός της Καταλονίας είναι πια επίσημα πελάτης του.

Ο Μπέκερτ, όπως σημείωναν τα ισπανικά ΜΜΕ, έχει αναλάβει τα τελευταία 30 χρόνια την υπεράσπιση πολλών μελών της ΕΤΑ, της Αυτονομιστικής Οργάνωσης των Βάσκων, γεγονός που φουντώνει τα σενάρια για αίτηση ασύλου.
Θρίλερ με προεκτάσεις

Κι ενώ η τύχη του Πουτζντεμόν παίρνει διαστάσεις θρίλερ με ευρωπαϊκές προεκτάσεις, στην Καταλονία και την Ισπανία τα πάντα κινούνται γύρω από προεκλογικούς ρυθμούς.

Χθες, και τα δύο εθνικιστικά κόμματα που αποτελούσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό Junts pel Si, το δεξιό PDeCat και το αριστερό ERC, δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος τελικά στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου παρόλο που τις θεωρούν «παράνομες».

«Εμείς οι Καταλανοί δεν φοβόμαστε την κάλπη», δήλωσε ο Σέρζι Σαμπριά, εκπρόσωπος Τύπου του ERC που έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, προσθέτοντας ότι βλέπει τις εκλογές ως έναν τρόπο για την «εδραίωση της (αβασίλευτης) Δημοκρατίας».

Αλλά, ούτε και οι αντικαπιταλιστές του CUP αποκλείουν πια τη συμμετοχή τους στις εκλογές, παρόλο που κι αυτοί τις χαρακτηρίζουν «παράνομες».

Στο μεταξύ, η καταλανική κρίση επιφέρει νέους τριγμούς στο Podemos. H ανακοίνωση της συνιστώσας των Αντικαπιταλιστών, με την οποία αναγνώριζαν τη «Δημοκρατία της Καταλονίας», προκάλεσε την έκρηξη του αρχηγού του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είπε ότι όποιοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις «θέτουν εαυτούς πολιτικά εκτός του Podemos».

Παράλληλα, χθες ήρε την αυτονομία του Podem, του καταλανικού παραρτήματος του Podemos, θεωρώντας ότι η ηγετική του ομάδα είχε υιοθετήσει θέσεις που βρίσκονταν πιο κοντά στους αυτονομιστές παρά στη γραμμή του κόμματος.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, όπως έγραφε χθες ρεπορτάζ της El Mundo, ο προϋπολογισμός του Ραχόι για το 2018 προβλέπει νέες περικοπές σε υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.

Αλλά, εν μέσω καταλανικού χαμού, ποιος να καθίσει να ασχοληθεί με τέτοια ποταπά ζητήματα...


efsyn.gr
Σχόλια