Αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας ο Κ. Μητσοτάκης...

Αναφανδόν υπέρ της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χίο. Ο...
πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί το πρωί της Πέμπτης μετέχοντας στις προσυνεδριακές διαδικασίες του κόμματος επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής ασύλου, καθώς και αυτών της επιστροφής στη Τουρκία όσων απορρίπτονται.

Στη τοποθέτηση του, ο ίδιος επεσήμανε και την ανάγκη δημιουργίας Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης στα οποία πρότεινε να οδηγούνται άμεσα και όσοι τυγχάνουν πρώτης απορριπτικής απόφασης από τις αρμόδιες επιτροπές ασύλου, και σε αναμονή της δεύτερης και καθοριστικής απόφασης που θα κρίνει το μέλλον τους.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αυτών, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και μέσα σε έξι εβδομάδες να υπάρχει απάντηση τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, κατηγορώντας παράλληλα τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ότι πολλές φορές λειτουργούν με ιδεολογικό πρόσημο και πέραν των πλαισίων.

Βολές εξαπέλυσε και εναντίον των χωρών της Ε.Ε. που αρνούνται να δεχτούν έστω και ένα μικρό αριθμό προσφύγων στα εδάφη τους, ζητώντας και την επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες για όσους αποκτούν αυτό το δικαίωμα.

Ιδιαίτερα επέμεινε στην ανάγκη φύλαξης και προστασίας των χερσαίων  και των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας «που είναι και της Ευρώπης»   και τάχθηκε υπέρ της παρουσίας της Frontex σε αυτά.

Ο ίδιος πάντως απέφυγε να ταχθεί στο πλευρό του πάγιου αιτήματος των νησιωτών για άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά με οριστική άρση του γεωγραφικού περιορισμού σε αυτά, όπως προβλέπει η κοινή δήλωση Ε.Ε. –Τουρκίας για τους αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών κοινωνιών κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να προαναγγείλει την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Αναφερόμενος και στα τοπικά ζητήματα του νησιού έκανε λόγο  για την ανάγκη επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης –απογείωσης στο αεροδρόμιο της Χίου.

Ο ίδιος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για το προσφυγικό και με τον κόσμο, επισκεπτόμενος την πλατεία της συνοικίας του Κάστρου, μιας προσφυγικής γειτονιάς στο κέντρο της πόλης,  οι οποίοι παρά την καταγωγή τους κράτησαν αντιπροσφυγική στάση καθ'  όλη την διάρκεια παρουσίας προσφύγων στα πέριξ των σπιτιών τους και συγκεκριμένα στη Σούδα, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε ένας άτυπος καταυλισμός σε άθλιες συνθήκες...


efsyn.gr
Σχόλια