Ο δρόμος προς την έξοδο...

Η τρίτη αξιολόγηση ουσιαστικά έχει κλείσει κι όπως όλα δείχνουν, το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα...
εγκρίνει την τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Η εξέλιξη αυτή, προφανώς, αφήνει ικανοποιημένη την κυβέρνηση καθώς ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς της ώστε η χώρα τον Αύγουστο του 2018 να εξέλθει του καθεστώτος της επιτροπείας και των μνημονίων.

Μετά την παρούσα αξιολόγηση ακολουθεί η τέταρτη και τελευταία που θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εξόδου από το μνημονιακό καθεστώς. Για να φτάσουμε, όμως, στο τέλος αυτού του οδικού χάρτη θα πρέπει να λήξει το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών με τα stress tests που αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, να υπάρξει συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους και να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ελληνικές υποθέσεις. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τα πράγματα μάλλον θα είναι εύκολα. Τα αγκάθια εντοπίζονται στο χρέος και στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη από τους Ευρωπαίους δανειστές -κυρίως τους Γερμανούς- τόσο για τον τρόπο και το βάθος διευθέτησής του όσο και για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να κινούνται πολύ κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Από τις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση -που στο ουσιαστικό τους μέρος θα είναι διαπραγματεύσεις κυρίως μεταξύ των δανειστών- θα κριθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Αλλιώς θα είναι τα πράγματα αν θα βγούμε με ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους κι αλλιώς αν η διευθέτηση του χρέους δεν πείθει τις αγορές. Αλλιώς θα είναι να βγούμε από τα μνημόνια με το ΔΝΤ να βρίσκεται απέναντι στη συμφωνία εξόδου κι αλλιώς να είναι μέσα σ' αυτήν. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι λεπτό και δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιδικίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει αυτό να το λάβει σοβαρά υπόψη του. Και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, που μέχρι τώρα πάντα επένδυε πολιτικά σε μια εμπλοκή με τους θεσμούς...


efsyn.gr
Σχόλια