Βεβήλωσαν το μνημείο των προσφύγων...

που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου...

Tο μνημείο των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται στον...
κόλπο Θερμής, στην Λέσβο, βεβήλωσαν άγνωστοι πετώντας μαύρη μπογιά.

Οπως αναφέρει η ΕΡΑ Αιγαίου, το μνημείο έχει στηθεί πριν από πέντε χρόνια για τα θύματα ναυαγίων του 2012 και κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2013 πραγματοποιείται τελετή μνήμης και οργανώνεται από το δίκτυο Welcome to Europe. Το μνημείο φέτος επισκευάστηκε και επανατοποθετήθηκε  στον κόλπο της Θερμής με τη συμβολή συλλογικοτήτων και τοπικών φορέων όπως οι ψαράδες της Θερμής.

Για την πράξη αυτή μίσους τον αποτροπιασμό της εκφράζει η συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο και καλεί τους πολίτες να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν τους δράστες:

«Μέσα στην ένταση, που βιώνει η τοπική κοινωνία, αλλά και οι εγκλωβισμένοι – απελπισμένοι στο νησί μας πρόσφυγες και μετανάστες, η πράξη βανδαλισμού του μνημείου στην Παραλία Θερμής , με τα ονόματα των συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους σε ναυάγια, μόνο θλίψη και αποστροφή δημιουργεί. Αναρωτιέται κανείς σε τι αποσκοπούσε τι επεδίωκε ο δράστης- ες, προσβάλλοντας την μνήμη των αδικοχαμένων αυτών ανθρώπων! Αν μη τι άλλο ασέβησαν σε πανανθρώπινες αξίες και παραδόσεις, που πρώτοι οι πρόγονοι μας ανέδειξαν για τον σεβασμό των νεκρών, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Συγγενείς ή άγνωστοι, ομόδοξοι ή ετερόδοξοι, εχθροί ή φίλοι. Στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» που αποτελεί παρακαταθήκη του ελληνικού πολιτισμού και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία του κόσμου, κυρίαρχο στοιχείο είναι η απότιση τιμής στον νεκρό αδελφό -συνάνθρωπό μας.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν και απολαμβάνουν σεβασμού και προστασίας ταφικά μνημεία ξένων που έχασαν την ζωή τους εκεί, ακόμη και εχθρών όπως π.χ. στα γερμανικά νεκροταφεία της Κρήτης αλλά και αλλού στην Ελλάδα.

Τα μέλη της «Συνύπαρξης» καταδικάζουν την πράξη και καλούν όλους τους συμπολίτες μας να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν τους δράστες»...


tvxs.gr
Σχόλια