Οι hackers μπορούν να καταλάβουν τη συσκευή σας με... υπέρηχους




Ερευνητές παρουσίασαν μία νέα τεχνολογία, που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της βιομετρικής ταυτοποίησης.

Οι ψηφιακοί βοηθοί, όπως οι Siri, Google Assistant και Cortana, που έχουμε σήμερα όλοι στις συσκευές μας, είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά χρήσιμοι: Μας επιτρέπουν να εκτελέσουμε λειτουργίες και να αναζητήσουμε πληροφορίες απλά μιλώντας τους!

Φανταστείτε όμως ένα σενάριο, όπου κάποιος τρίτος θα μπορούσε να πάρει μέσω αυτών τον έλεγχο των συσκευών μας, χωρίς εμείς να το καταλάβουμε, για να πραγματοποιήσει κακόβουλες ενέργειες. Δυστυχώς αυτό είναι πλέον εφικτό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας κατάφεραν να “μιλήσουν” σε ψηφιακούς βοηθούς χρησιμοποιώντας υπέρηχους, εκμεταλλευόμενοι ένα κενό ασφαλείας, που συναντάται σε όλους τους ψηφιακούς βοηθούς.

Η επίθεση έλαβε την ονομασία DolphinAttack και επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχο των ψηφιακών βοηθών μέσω εντολών που εκπέμπονται σε συχνότητες υψηλότερες από αυτές που μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο αυτί.

Όσο για το τι μπορεί να επιτευχθεί με μία τέτοια πρακτική, ας πούμε απλά ότι κάποιος θα μπορούσε να ζητήσει από το Google Assistant στη συσκευή σας να ανοίξει μια ιστοσελίδα μολυσμένη με malware και στη συνέχεια να επιτρέψει την εγκατάστασή του. Δείτε παρακάτω μία επίδειξη της τεχνικής σε βίντεο:

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη δημοσίευση της έρευνας σε αρχείο PDF, κάνοντας κλικ εδώ.



via: gr.pcmag.com
Σχόλια