Πως η Ιρένα Σέντλερ: Έσωσε 2.500 παιδιά - Βίντεο



«Οι άνθρωποι που βοηθούν τους συνανθρώπους τους, που στέκονται στο πλάι τους, που υπερασπίζονται τους αδυνάτους είναι πολύ, δυστυχώς πάρα πολύ, σπάνιοι. Ο κόσμος που ζούμε θα ήταν σίγουρα καλύτερος αν υπήρχαν περισσότεροι αλτρουιστές, έτοιμοι να βοηθήσουν τον πλησίον τους», δήλωσε ο....τελευταίος επιζών αρχηγός της εξέγερσης του Γκέτο της Βαρσοβίας, Μάρεκ Εντελμαν.



Η Σέντλερ τιμήθηκε εν ζωή με το ισραηλινό παράσημο της «Δικαίας μεταξύ των Εθνών» του Γιαντ Βασέμ, το 1965, ενώ λίγο αργότερα της δόθηκε και η ισραηλινή υπηκοότητα σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης των υπηρεσιών της. Το 2006 ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Παρά τον ηρωισμό που επέδειξε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αρνήθηκε ότι ήταν ήρωας. «Ο όρος «ήρωας» με εκνευρίζει τρομερά. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Ακόμα και σήμερα με βασανίζει η συνείδησή μου και νιώθω τύψεις επειδή έκανα τόσο πολύ λίγα, επειδή βοήθησα τόσο πολύ λίγους να σωθούν από τη ναζιστική κτηνωδία», είχε δηλώσει η Σέντλερ σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις.



Εκμεταλλευόμενη τη θέση της κοινωνικής λειτουργού που κατείχε, η Σέντλερ έμπαινε ελεύθερα, χωρίς ελέγχους, όποτε το επιθυμούσε στο γκέτο και μετέφερε στον «έξω κόσμο», πέρα των τειχών, περισσότερα από 2.500 εβραιόπουλα κρυμμένα σε αποσκευές, κουτιά, ακόμα και καρότσια. Τα παιδιά, στη συνέχεια, τοποθετούνταν κοντά σε πολωνικές οικογένειες και μεγάλωναν υπό συνθήκες ασφαλείας. Ωστόσο το 1943 η Σέντλερ, η οποία διετέλεσε και οργανώτρια του παιδικού τμήματος της Οργάνωσης Βοήθειας προς τους Εβραίους, γνωστής με το κωδικό όνομα Ζεγκότα, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Κατάφερε να διαφύγει της θανατικής ποινής την τελευταία στιγμή, όταν μέλη της οργάνωσης δωροδόκησαν αξιωματούχους των ναζί, που την εγκατέλειψαν αναίσθητη αλλά ζωντανή, με σπασμένα πόδια και χέρια σε δάσος κοντά στη Βαρσοβία.





foulscode.com
nyxtobaths.blogspot.gr

Σχόλια