Κύπρος: Η γεώτρηση αρχίζει μεθαύριο...


...παρά τις απειλές της Τουρκίας...

Ολοκληρώνεται αύριο η προεργασία για την έναρξη της γεώτρησης στον στόχο "Καλυψώ"  θαλάσσιο τεμάχιο 6, της κυπριακής ΑΟΖ. Το πλοίο γεωτρύπανο Saipem 12000 συνεχίζει τις διαδικασίες σταθεροποίησης και...
η ιταλογαλλική κοινοπραξία των εταιρειών ENI - TOTAL προχωρούν όπως είχαν σχεδιάσει χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τουρκικούς λεονταρισμούς. 
Η επιλογή του ακριβούς σημείου που θα γίνει η γεώτρηση έχει επιλεγεί με δορυφόρο, ο οποίος θα δίνει συνεχώς στοιχεία ώστε να διορθώνονται τυχόν παρεκκλίσεις. 


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία μετακίνησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros και πάλι προς την
Κύπρο, δεσμεύοντας  τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες σε σημείο βορείως του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, στα βορειοανατολικά, προς τις τουρκικές ακτές.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η ανακοίνωσή αναφέρεται και στις κινήσεις, που προτίθεται να κάνει η Άγκυρα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της τουρκικής κατοχής και στη βάση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το ψευδοκράτος, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. 

Εξάλλου, το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 για λογαριασμό της Τουρκίας πέρασε τα Δαρδανέλλια με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο χρόνος παραμονής του εκεί για την ώρα παραμένει άγνωστος. Το σκάφος με σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι ερευνητικό και παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αγοράσθηκε από την Τουρκία ή αν έχει ενοικιασθεί. 

Ιδιοκτήτης του γεωτρύπανου εμφανίζεται να είναι η εταιρεία Deep Sea Metro Ltd, η οποία το παρέλαβε στις 10 Νοεμβρίου 2011. Το γεωτρύπανο ξεκίνησε το έργο του με γεωτρήσεις ανοικτά της Βραζιλίας.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε για το θέμα, ότι "η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, είναι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Πηγή : protothema.gr
Σχόλια