«Οι κάλπες μίλησαν...»...


Τι περιμένει ο κύριος Ραχόι για να αποδεχτεί το αποτέλεσμα;»...

Την έναρξη μίας πολιτικής διαπραγμάτευσης και την αποκατάσταση της κυβέρνησής του ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Κάρλες Πουτζντεμόν στο πλαίσιο του...
πρωτοχρονιάτικου μηνύματός του προς τους Καταλανούς. Ο αυτοεξόριστος ηγέτης κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

«Ως πρόεδρος, απαιτώ από την ισπανική κυβέρνηση και από εκείνους που την στηρίζουν (...) να αποκαταστήσουν όλους εκείνους που καθαιρέθηκαν χωρίς την έγκριση των Καταλανών» ανέφερε ο Πουτζντεμόν στο ηχογραφημένο μήνυμά του για το νέο έτος.

Στο επτάλεπτο μήνυμά του επισημαίνει ότι οι Καταλανοί είναι λαός δημοκρατικά ώριμος «που κέρδισε το δικαίωμα να ιδρύσει μια Δημοκρατία ελεύθερων ανδρών και γυναικών». 

Αποφεύγοντας προσεκτικά να μιλήσει τόσο για το κυβερνητικό του πρόγραμμα όσο και για το αν θα αρχίσουν και πάλι οι προσπάθειες απόσχισης από την Ισπανία, ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να αποδεχθεί τη νίκη του λέγοντας «Οι κάλπες μίλησαν. Τι περιμένει ο κύριος Ραχόι για να αποδεχτεί το αποτέλεσμα;».

Ο Πουτζντεμόν, πάντως, είπε ότι ελπίζει να έρθει «η εποχή του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης»,

Στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου τα τρία αυτονομιστικά κόμματα συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 47,5%. Έχουν έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδών στο κοινοβούλιο και είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Πουτζντεμόν, ως επικεφαλής του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία» που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. Αν παραμείνει στο Βέλγιο θα μπορούσε να ορκιστεί εξ αποστάσεως, αλλά αυτό συνεπάγεται μια τροποποίηση του κανονισμού του τοπικού κοινοβουλίου.

Πρώτο κόμμα, πάντως, στις καταλανικές εκλογές αναδείχθηκαν οι Ciudadanos και η επικεφαλής τους Ινές Αριμάδας απάντησε στον Πουτζντεμόν με ειρωνεία δηλώνοντας «Ο κύριος Πουτζδεμόν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος μέσω του Ίντερνετ και του Whatsapp».

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ραχόι χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη «παράλογη».
Σχόλια