Η πόλη των βιβλίων

Μια μικρή πόλη στην Ουαλία, η Χέι ον Γουέι (Hay-on-Wye) ή Hay, δίπλα στα σύνορα με την Αγγλία, θεωρείται για τους Βρετανούς η πολη των βιβλίων, καθώς υπάρχουν εκεί περισσότερα από 40 βιβλιοπωλεία.

Η πόλη φιλοξενεί και ένα μεγάλο φεστιβάλ λογοτεχνίας, στα τέλη Μαΐου κάθε έτους, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες συγγραφείς, εκδότες και λάτρεις του βιβλίου από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο Μπιλ Κλίντον το είχε χαρακτηρίσει σαν το «Γούντστοκ της σκέψης»!

Πώς, όμως, μια μικρή πόλη έγινε το κέντρο του βιβλίου για τη Βρετανία και όχι μόνο; Όλα ξεκίνησαν το 1961, όταν ο Ρίτσαρντ Μπουθ (Richard Booth) άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων στο Hay, σε ένα παλιό πυροσβεστικό σταθμό.

Για να έχει μεγαλύτερη ποικιλία και με μικρό κόστος πήγε στην Αμερική και αγόρασε όσα βιβλία έβρισκε από βιβλιοθήκες και τα έστελνε στο Hay. Η δουλειά πήγαινε καλά και με την πάροδο των χρόνων τα βιβλιπωλεία φύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλη την πόλη.

Μέχρι τη δεκαετία του ’70 το Hay είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό ως η «πόλη των βιβλίων» και σήμερα την επισκέπτονται, περίπου, 500.000 τουρίστες ετησίως.

Ανάμεσα στα πολυάριθμα βιβλιοπωλεία, τα πιο ασυνήθιστα και ευχάριστα είναι αυτά που ονομάζονται «Honesty Bookshops». Αυτά τα βιβλιοπωλεία, μερικές φορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από ξύλινα ράφια στον τοίχο, χωρίς προσωπικό.

Οι επισκέπτες απλά επιλέγουν τα βιβλία που θέλουν και ρίχνουν τα χρήματα σε ένα μικρό κιβώτιο, σαν αυτά για τις επιστολές, που έχει την επιγραφή: «Εδώ πληρώνετε».

Πηγή: Snoopit24
Σχόλια