Τζανακόπουλος: Οι «οκτώ» δεν θα εκδοθούν...

To Μαξίμου απαντά στις νέες απειλές της Τουρκίας...

Δυο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς έκανε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον...
απόηχο των νέων απειλών της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα για το επίμαχο ζήτημα.

Όπως τονίζει ο κ. Τζανακόπουλος σε ανάρτησή τους στο facebook, «είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού ζητήματος και πολιτικού ζητήματος».

«Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοση του όπως και των υπολοίπων επτά μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση ης αρχης της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία»...
Σχόλια