"Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας"...


Στην απόφαση χορήγησης άσυλου στον έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times.

Ο Τούρκος αξιωματικός ήταν ένας από...
τους οκτώ που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο τον Ιούλιο του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν.

«Το Σάββατο η ελληνική επιτροπή ασύλου αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον έναν από τους αξιωματικούς με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής του στο πραξικόπημα. Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του σε περίπτωση που επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Επιτροπή καλείται πλέον να αποφασίσει και για τους υπόλοιπους επτά που έχουν καταθέσει αίτηση», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης, να καταθέσει αίτηση ακύρωσής της, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή».«Η απόφαση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα. Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η Ελλάδα δεν στηρίζει εκείνους που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, επίσης έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία του ελληνικού δικαστικού συστήματος», προσθέτει.

Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την έκδοση των 8 Τούρκων μόλις λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

«Προσφεύγοντας κατά της απόφασης, ο κ. Τσίπρας ίσως προσπαθεί να αποφύγει άλλη μία πολιτική κρίση ανάμεσα τους δύο γείτονες χώρες. Η επίσκεψη του Ερντογάν βελτίωσε ελάχιστα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία οι οποίες έφτασαν μία ανάσα από την σύρραξη το 1996 για διαφιλονικούμενη βραχονησίδα στο Αιγαίο», καταλήγει το δημοσίευμα.
Σχόλια