Η ΕΕ εγκαινιάζει ένα έργο υπερυπολογιστών ύψους 1 δισ. Ευρώ




Η ΕΕ εγκαινιάζει ένα έργο υπερυπολογιστών ύψους 1 δισ. Ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δαπανήσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά υπερυπολογιστών, καθώς φαίνεται να θέλει να γίνει πιο ανταγωνιστική οντότητα στον τομέα των υπολογιστών υψηλής ισχύος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να αγοράσει δύο υπερυπολογιστές “παγκόσμιας κλάσης” και δύο τρομερά συστήματα που θα κάνουν τις δύσκολες δουλειές μέχρι το 2020. Αυτά τα μηχανήματα θα βοηθήσουν την ΕΕ να σταθεί στο ύψος της και να ανταγωνιστεί την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η ΕΕ θα προσπαθήσει τελικά να οικοδομήσει ένα σύστημα “exascale” επόμενου γενιάς μέχρι το 2022.

Αυτό το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο του περασμένου έτους, αλλά το ύψος της χρηματοδότησης παρέμεινε μυστικό για άγνωστους λόγους και αποκαλύφθηκε τώρα.

Η ΕΕ θα προμηθεύσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ για το έργο (486 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το άλλο μισό θα προέλθει από τα κράτη μέλη και τις “συνδεδεμένες χώρες”. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα και στις ιδιωτικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσημα και επιβεβαιωμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου, και κάποιοι φοβούνται ότι η χώρα θα χάσει μια εξαιρετική ευκαιρία. Αυτό το γεγονός οφείλεται κυρίως στο Brexit και οι συνέπειές μόλις τώρα αρχίζουν να φαίνονται.

Όταν ρωτήθηκε ο Alastair Clifton, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπηρεσίας Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής «γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει σε αυτό το βαρυσήμαντο πρόγραμμα», αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Clifton δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων και εργάζεται για να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Το Brexit αναμφισβήτητα έχει επιφέρει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε σημαντικά γεγονότα και πραγματικά μοιάζει, σαν να έβγαλε τα μάτια της με τα ίδια της τα χέρια», δήλωσε ο Simon McIntosh-Smith, καθηγητής σε υπολογιστές υψηλών επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.


texnologia.net
Σχόλια