Με υπερκόπωση οι γιατροί, δεν βγαίνουν οι εφημερίες


SOS από το Νοσοκομείο Λαμίας για τις τραγικές ελλείψεις n Με δανεικό γιατρό λειτουργεί η Ογκολογική μία φορά την εβδομάδα n Αναβάλλονται τα χειρουργεία n Κέντρα υγείας ξεμένουν από υλικά για περιποίηση τραυμάτων



Σήμα κίνδύνου εκπέμπουν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Λαμίας εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Χειρουργεία αναβάλλονται, οι ειδικευμένοι δεν επαρκούν για τις εφημερίες του μήνα ενώ η ογκολογική κλινική λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα με δανεικό γιατρό από το Νοσοκομείο Βόλου ώστε να μην μπει οριστικό λουκέτο.

Και η λίστα με τις δυσλειτουργίες που προκαλούν τα τραγικά κενά δεν τελειώει εδώ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο ξέμεινε (πάλι) από αναισθησιολόγο, καθώς η μοναδική γιατρός (οι άλλοι δύο είχαν λάβει αναρρωτική άδεια) μετά από τέσσερα συνεχόμενα 24ωρα εργασίας παρουσίασε συμπτώματα υπερκόπωσης. Η διοίκηση προσπάθησε να καλύψει το κενό με μετακινήσεις γιατρών απο όμορα νοσηλευτικά ιδρύματα, ωστόσο τα τακτικά χειρουργεία αναβλήθηκαν χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Χειρουργική για τακτικά χειρουργεία. Αλλωστε, οι αριθμοί που αφορούν το προσωπικό του νοσοκομείου ξεδιπλώνουν μία ιστορία ελλείψεων που οδηγεί το νοσοκομείο σε οριακή λειτουργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου εργαζομένων τουλάχιστον 70 οργανικές θέσεις ιατρών είναι κενές ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αντίστοιχος αριθμός ελλείψεων ξεπερνά τις 130.

Ετσι εξηγείται ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου υπηρετούν μόλις τέσσερις γιατροί, το πρόγραμμα εφημεριών αδυνατεί να καλυφθεί έως τα τέλη του μήνα.

Και ενώ η ασθένεια των ελλείψεων έχει…διαγνωστεί και από τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι λύσεις δίνονται στο παρά πέντε με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε». Με τα δεδομένα αυτά, ο πρόεδρος της Ενωσης ιατρών του νοσοκομείου Βασίλης Κυριακής κάνει λόγο για απαξίωση του ιατρικού προσωπικού προειδοποιώντας παράλληλα ότι στην περίπτωση που δεν σταματήσει η τακτική αυτή οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.
Τα παραδείγματα που ο ίδιος αναφέρει στα «ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τις αδυναμίες γενικότερα του ΕΣΥ εξαιτίας της ένδειας σε έμψυχο και άψυχο υλικό. «Πρόσφατα διευθύντρια της παθολογικής κλινικής έλαβε «εντέλλεσθε» ώστε να εφημερεύσει στα Επείγοντα και παράλληλα στην παθολογική κλινική όπου νοσηλεύονταν 40 ασθενείς». Επίσης, συνεχίζει, οριακά λειτουργεί και η χειρουργική κλινική, όπως επίσης και η ψυχιατρική και νεφρολογική μονάδα όπου σημειωτέον μόλις δύο γιατροί καλύπτουν τις ανάγκες 100 ασθενών τον μήνα.

Στην «εντατική» βρίσκεται και η ογκολογική κλινική καθώς ο μοναδικός γιατρός και λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας γνωστοποίησε πέρσι στη διοίκηση ότι στο τέλος του 2017 θα παραιτηθεί ώστε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Σημειωτέον ότι με βάση τα περιστατικά που εξυπηρετούνται η συγκεκριμένη κλινική θα έπρεπε να καλύπτεται με τρεις ογκολόγους. Ομως, παρά την έγκαιρη ενημέρωση, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα με αποτέλεσμα η Ογκολογική να (υπο)λειτουργεί με έναν δανεικό γιατρό από τον Βόλο που επισκέπτεται το νοσοκομείο μία φορά την εβδομάδα ώστε να υποβληθούν οι ασθενείς σε χημειοθεραπεία.



ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ. Εν τω μεταξύ, αποδυναμωμένα είναι στην πλειονότητα τους και τα κέντρα υγείας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αριδαίας, 40 χλμ. μακριά από το Νοσοκομείο Εδεσσας, όπου οι εφημερίες καλύπτονται από μόλις δύο γιατρούς. Και ενώ η συγκεκριμένη μονάδα καλύπτει τις ανάγκες κατοίκων σε απομακρυσμένα χωριά αλλά και χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται τα λουτρά Πόζαρ.

Και καθώς η χρηματοδότησή του είναι ελλιπής, οι δωρεές αποτελούν πλέον μόνιμη πηγή εσόδων για την αγορά απαραίτητων υλικών. Ωστόσο και σύμφωνα με το Σωματείο εργαζομένων η οικονομική ενίσχυση από τοπικούς φορείς (κυρίως ιδιώτες) δεν επαρκεί με αποτέλεσμα συχνά να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων πρώτης γραμμής όπως η περιποίηση τραυμάτων ή η τοποθέτηση γύψου.

τανεα
Σχόλια