Αθήνα-Σκόπια: Πού οδηγείται η ονοματολογία

Από την Αθήνα στα Σκόπια μετατοπίζεται το ενδιαφέρον σε ό,τι έχει να κάνει με τις διεργασίες για το όνομα της πΓΔΜ, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς συνεχίζει την...
περιοδεία του μεταβαίνοντας σήμερα στην γειτονική χώρα, όπου αύριο Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η διαπραγμάτευση που έχει ανοίξει θα είναι από εδώ και πέρα όλο και λιγότερο μία "διαδικασία Nimetz”, στον βαθμό που οι δύο χώρες συνομιλούν απευθείας και μάλιστα στην προοπτική σύναψης ενός συμφώνου εφ' όλης της ύλης.

Η δημοσιοποίηση του γεγονότος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σε τηλεοπτική συνέντευξή του λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Matthew Nimets, υπαγορεύτηκε προφανώς από τις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, προκειμένου να απαντηθούν τα όσα είχαν ήδη ακουστεί από πλευρά της ΝΔ περί "σαλαμοποίησης” της διαπραγμάτρευσης.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Κοτζιά προκάλεσαν την ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, το οποίο προφανώς αισθάνθηκε να μένει έκθετο στα πυρά της δικής του εσωτερικής αντιπαράθεσης – κυρίως διότι αποκαλύπτεται να έχει συναινέσει σε μία διαδικασία όπου την πρωτοβουλία σύνταξης του σχεδίου συμφώνου θα την έχει η ελληνική πλευρά και όχι λ.χ. ο διεθνής μεσολαβητής.

Στο καθαυτό ονοματολογικό σκέλος, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πολλά, πέραν του ότι η ελληνική πλευρά έχει και δημοσίως, δια στόματος Κοτζιά, απορρίψει τη μία από τις πέντε προτάσεις που φέρεται να έχει καταθέσει ο Μatthew Nimetz και έχουν διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης της γείτονος, ήτοι αυτήν που αναφέρεται σε "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”.

Κατά τα λοιπά, παραμένουν στο τραπέζι τόσο οι προτάσεις με γεωγραφικό ("Gorna”, "Severna”, "Vardarska”) όσο και με χρονικό προσδιορισμό ("Nova Makedonija”), διατυπωμένες στα σλαβομακεδονικά και χωρίς μετάφραση. Τα λεπτά σημεία είναι πολλά, καθώς κάποιοι γεωγραφικοί προσδιορισμοί (π.χ. Severna=Βόρεια) ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Βουλγαρία ως καλύπτοντες και δικά της εδάφη, ενώ ανελαστική είναι και η στάση του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ, που δεν επιθυμεί εμφανώς σλαβικούς όρους ως αποκλειστικό προσδιορισμό – εξ ού και ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για όρο "στην ή στις γλώσσες της γειτονικής χώρας”.

Από την άλλη πλευρά, το Nova Makedonija, όνομα το οποίο συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και θεωρείται συχνά στην Ελλάδα ως περισσότερο επιδεκτικό "αλυτρωτικής” ερμηνείας αποκαλύπτεται, από την αρθρογραφία τόσο Σλαβομακεδόνων όσο και Αλβανών διανοουμένων στα μέσα της πΓΔΜ, ότι εντέλει συναντά αντιστάσεις, διότι μοιάζει να "διαγράφει την ιστορία της χώρας”.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον της διαπραγμάτευσης κρίνεται πλέον από τη στάση της πΓΔΜ και τις αντοχές του πολιτικού της συστήματος. Η πλειοψηφία της κυβέρνησης Zaev είναι ως γνωστόν οριακή, ωστόσο θετικό σημάδι αποτελεί η επιστροφή του αντιπολιτευόμενου VMRO-DMPMNE στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, το οποίο μποϊκοτάριζε, όσο και οι σχετικά χαμηλοί τόνοι που κράτησε τόσο στην συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο Ivanov όσο και έναντι των επιτρόπων Hahn και Mogherini. 

Οι πιέσεις που δέχεται ο χώρος από τον διεθνή παράγοντα είναι πολλές – και πιθανότατα όχι άσχετες από τις πιθανές ποινικές εμπλοκές στελεχών του σε διάφορες υποθέσεις.

left.gr
Σχόλια