Αυτές είναι οι πιο 'φρακαρισμένες' φυλακές στον κόσμο. Η θέση της Ελλάδας


Κωστής Χριστοδούλου




Το να βρίσκεσαι πίσω από της φυλακής τα σίδερα δεν είναι και από τα εύκολα πράγματα. Πόσο περισσότερο όταν πρέπει να μοιράζεσαι τον ίδιο χώρο που είχε δημιουργηθεί για πολύ μικρότερο αριθμό κρατουμένων.




Σύμφωνα με το World Prison Brief υπάρχουν τουλάχιστον 20 χώρες όπου ο πληθυσμός των φυλακισμένων είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με την δυναμικότητα φιλοξενίας των φυλακών. Στην κορυφή βρίσκεται η Αϊτή (454,4%) και ακολουθούν από κοντά οι Φιλιππίνες (436%) και το Ελ Σαλβατόρ (348,2%). 

Στην Ευρώπη η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους σε σχέση με την δυναμικότητα των φυλακών της είναι η πΓΔΜ (132%) ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (129%) και την Ρουμανία (123,9%). Η Ελλάδα που πάντα φιγούραρε στις πρώτες θέσεις βρίσκεται στην 16η στην Ευρώπη και στην 119 στον κόσμο με το ποσοστό φυλακισμένων προς δυναμικότητα φυλακών να διαμορφώνεται στο 101.4%. 


Συγκεκριμένα ο αριθμός των κρατούμενων και φυλακισμένων στην χώρα μαςανέρχονταν τον Δεκέμβριο του 2017 σε 9.956 όταν την ίδια περίοδο η δυναμικότητα του σωφρονιστικού συστήματος είχε την δυνατότητα φιλοξενίας 9.815 κρατουμένων.

Από το σύνολο των φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές το 54,3% δεν ήταν Έλληνες πολίτες. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη (σ.σ. μεγαλύτερο έχουν μόνο κρατίδια σαν το Σαν Μαρίνο, Μονακό, Λιχνενστάιν, Ανδόρα και Λουξεμβούργο) και το 13ο υψηλότερο στον κόσμο.

Σε ότι αφορά το φύλο μόλις το 5,5% ήταν γυναίκες. Οι ανήλικοι κρατούμενοι αποτελούν το 1,4% του συνολικού αριθμού των φυλακισμένων. 



Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα και σχεδιάγραμμα την τελευταία διετία - κυρίως λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου - υπήρξε μεγάλη αποσυμφόρηση στις ελληνικές φυλακές. Πλέον ο αριθμός των φυλακισμένων επέστρεψε στα επίπεδα του 2006.

Infographic: Statista
Σχόλια