Δέσμευση Ξανθού για τους συμβασιούχους γιατρούς...

Θα παραμείνουν και θα αμείβονται κανονικά οι επικουρικοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους στο τέλος του χρόνου, δεσμεύτηκε ο...
υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση που είχε σήμερα (Τετάρτη) το πρωί με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας μετά τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Υγείας στη διάρκεια της τετράωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όπως ενημέρωσαν τον υπουργό από τους 2.100 επικουρικούς γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους στο τέλος του χρόνου, μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ο Α. Ξανθός τόνισε, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που εξασφαλίζουν την ομαλή ολοκλήρωση τους, έως το τέλος του τρέχοντος έτους και την απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών γιατρών. Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018 και ότι η κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί περί του αντιθέτου δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Ακόμη, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ότι ήδη προωθείται η διαδικασία, προκειμένου με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου να προκηρυχθούν, εντός του 2018, περίπου 1.000 μόνιμες θέσεις, μη ιατρικού, λοιπού προσωπικού σε ειδικότητες, τμήματα και νοσοκομεία που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι που έχει παραταθεί η θητεία τους. 

Επιπλέον ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν τμηματικά 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών, που θα αφορούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα τμήματα – κλινικές των νοσοκομείων που έχουν τεκμηριωμένες ανάγκες στελέχωσης. 

Με τον τρόπο αυτό, είπε «δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα Υγείας  και μπορεί  να γίνει  μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από όσες έχουν μέχρι σήμερα προκηρυχθεί   ή πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο 2018». Ήδη πρόσθεσε 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατάθηκε η θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και σημείωσε ότι η  προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό  bonus στις κρίσεις...


efsyn.gr 
Σχόλια