Τραπεζική άδεια στην Ελλάδα ψάχνει η κινεζική ICBC




Είσοδο στην ελληνική αγορά εξετάζει ο τραπεζικός κινεζικός γίγαντας ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, βάσει του δείκτη Forbes για το 2017, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 3,5 τρισ. δολαρίων, αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς πέραν από τις επαφές που έγιναν με το υπουργείο Ανάπτυξης, εκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού έχουν κάνει βήματα και προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η υποβολή του σχετικού φακέλου αναμένεται σύντομα, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση μεγάλων projects είναι ισχυρό και δεν περιορίζεται στην υποστήριξη κινεζικών εταιρειών που είναι στην Ελλάδα.

Η ICBC δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αν και θα μπορούσε να αξιοποιήσει το «ευρωπαϊκό διαβατήριο» για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, πρόθεση της κινεζικής τράπεζας είναι να δραστηριοποιηθεί μέσω υποκαταστήματος ή θυγατρικής.

Κύριο αντικείμενο της ICBC είναι οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, τις υποδομές και τη βιομηχανία, αλλά επίσης και στη λιανική τραπεζική. Η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα συνδέεται με τη χρηματοδότηση κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και real estate, οι οποίες ανέρχονται ήδη σε 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, είναι προφανές το ενδιαφέρον και για τη γενικότερη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας.

Η ICBC είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2016 είχε κέρδη 36,2 δισ. ευρώ (279,1 δισ. RMB), δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,6% και 6 εκατομμύρια εταιρικούς πελάτες και 500 εκατ. πελάτες λιανικής.


mikrometoxos.gr
Σχόλια