Ο Van Gogh μέσα από τη ματιά 18 εικαστικών που εργάστηκαν για την ταινία «Van Gogh Revisited»
Γιατί ακριβώς αυτό είναι όλος ο Βαν Γκογκ. Αυτή η μοναδική σεμνότητα της πινελιάς που αφήνεται αθόρυβα και παθητικά. Δείχνει τα πράγματα με το κοινό τους χρώμα, αλλά με τέτοια ακρίβεια, με τέτοιο έρωτα, που δεν υπάρχει πολύτιμος λίθος που να μπορεί να φτάσει τη σπανιότητά του. (Αντονέν Αρτώ, Βαν Γκογκ, ο αυτόχειρας της κοινωνίας, Αιγόκερως, Αθήνα, 1986, 60)

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My Art Box by Technohoros παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής Van Gogh Revisited σε επιμέλεια της Άλκηστις Κοντοπούλου και Σοφίας Χρυσαφοπούλου. Διάρκεια έκθεσης 1 – 29 Δεκεμβρίου.


Η πολυτάραχη ζωή καθώς και το εντυπωσιακό έργο του Vincent van Gogh έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, και όχι μόνο, κατά καιρούς με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό αποδεικνύει και η πληθώρα εκθέσεων και δράσεων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό ανά τον κόσμο στο όνομά του.

Val Fulford, Marscape


Η πρωτοτυπία της παρούσας έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος πέρασαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μελετώντας την τεχνική του Van Gogh, ενώ ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ιδιαίτερου αυτού ανθρώπου, τη βιογραφία του και το τραγικό του τέλος μέσα από την εργασία τους για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation ζωγραφισμένη στο χέρι, αφιερωμένη στο σπουδαίο ζωγράφο.


Οι ίδιοι οι ζωγράφοι 18 από τους 125 που εργάστηκαν για την ταινία επιδιώκουν να παραθέσουν το προσωπικό τους σχόλιο για όσα αποκόμισαν μέσα από αυτή την εμπειρία τους, είτε σε μορφοπλαστικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιεχομένου. Τα έργα της έκθεσης κινούνται γύρω από στοιχεία της προσωπικότητας του ίδιου του Van Gogh, όπως η ψυχική ασθένεια και το τραύμα, οι έντονες κοινωνικές του ανησυχίες και η καθημερινή –σχεδόν ημερολογιακή– επικοινωνία του με τον αδερφό του Τεό, η οποία αποτελεί και τη βασική πρωτογενή πηγή μελέτης της ζωής του.

Γιάννης Γιγουρτάκης – Vincent and Vincent – ακουαρέλα, γκουάς, σινική μελάνη σε Γιαπωνέζικο χαρτί Maruishi, 60 Χ 90, 2017


Τα θέματα που επέλεγε ο Van Gogh ήταν ποικίλα. Πέρα από τις γνωστές σε όλους προσωπογραφίες και τοπιογραφίες, με μια πιο προσεκτική ματιά γίνεται φανερό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την αποτύπωση της φτώχειας και της πραγματικότητας των ανθρώπων του μόχθου, όπως οι χωρικοί, οι ανθρακωρύχοι, οι εργάτες των εργοστασίων, και γενικότερα οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο έσχατο σημείο της αβύσσου, όπως άνθρωποι του περιθωρίου ή πόρνες. Η ζωγραφική του αποτύπωνε έναν ρεαλισμό με συγκεκριμένο κοινωνικό περιεχόμενο. Τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, κυρίως μέσα από προσωπογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες, εσωτερικά χώρων, νεκρές φύσεις και τοπιογραφίες.


Στην έκθεση Van Gogh Revisited το κοινό καλείται να κοιτάξει εκ νέου το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, με μια νέα οπτική, μέσα από τα μάτια των δεκαοκτώ σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως το αποτυπώνουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος. Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της μελέτης τους και προσφέρει μια εικόνα για τον τρόπο που θα μπορούσε ένας σύγχρονος εικαστικός να προσεγγίσει έναν καλλιτέχνη του παρελθόντος, ο οποίος αποτέλεσε σταθμό στα καλλιτεχνικά πράγματα και στην ιστορία της τέχνης.
Αλεξάνδρα Μπαρή. Tο Δωμάτιο, λάδι σε μουσαμά 99 cm × 37 cm, 2017


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Αλεξάκης, Carmen Belean, Έλλη Βέλλιου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Val Fulford, Wiktor Jackowski, Νίκος Κόνιαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Χρήστος Μαρμέρης, Πολίνα Μαυρικάκη, Aλεξάνδρα Μπαρή, Μιχάλης Παλαπουίδης, Maria Redko, Aleksandra Siudek (Osa), Νεφέλη Σουλακέλλη, Edmond Tesho, Βασίλης Τσοκόπουλος. Επιμέλεια έκθεσης: Άλκηστις Κοντοπούλου, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια και Σοφία Χρυσαφοπούλου, Ιστορικός Τέχνης/Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Επιμελήτρια


Αρχική εικόνα: Μιχάλης Παλαπουίδης πορτρέτο τού Βαν Γκογκ 100 x 100 λάδι σε καμβά, 2017


Event Information


My art box, by technohoros Λεμπέση 12, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου,20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 1 – 29 Δεκεμβρίου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 – 16.00, Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού πληροφορίες: Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org – info@technohoros.orgwww.art22.gr
Σχόλια