Η Βαρκελώνη εγκαταλείπει τα Windows και Office για χάρη του Linux και του ελεύθερου λογισμικού






Μία ακόμη πόλη εγκαταλείπει τη Microsoft και το λογισμικό της. Η Βαρκελώνη ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα Windows και τη σουίτα Office με στόχο να μεταβεί στο Linux και σε άλλες λύσεις ελεύθερου λογισμικού ή λογισμικού ανοικτού κώδικα.

Ο λόγος είναι προφανής και είναι οικονομικός, αφού με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα (από συνδρομές για το λογισμικό της Microsoft). Άλλωστε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του ανοιχτού λογισμικού είναι ότι είναι δωρεάν. Η Βαρκελώνη δεν είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που επιχειρεί τη συγκεκριμένη μετάβαση.

Το Μόναχο, αφού ξεκίνησε να διερευνά ακριβώς το ίδιο, κοντά στο 2003, αποφάσισε να εγκαταλείψει το λογισμικό της Microsoft μία δεκαετία περίπου μετά, το 2013. Τρία χρόνια ωστόσο μετά την δέσμευση της στο ελεύθερο λογισμικό, το Μόναχο ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην αγκαλιά της Microsoft από το 2020. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι και η Βιέννη έκανε κάτι παρόμοιο το 2005, ωστόσο επέστρεψε στον Αμερικανό κολοσσό τέσσερα χρόνια μετά.

Όπως και να έχει, η Βαρκελώνη αποδεικνύεται αρκετά αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετάβαση από τα Windows και τα Microsoft Office και Exchange στα Linux, Libre Office και Open Xchange ενώ το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου εργάζονται με Ubuntu και με Firefox (ως προ-επιλεγμένος περιηγητής). Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει προσλήψεις ειδικών για την εγκατάσταση του λογισμικού και την εκπαίδευση των υπαλλήλων κ.ά.

Η πόλη ωστόσο δεν θέλει απλώς να χρησιμοποιήσει λογισμικό ανοικτού κώδικα αλλά επιθυμεί να πάει ένα βήμα παραπέρα και να προσλάβει developers για να αναπτύξουν νέες εφαρμογές –π.χ για τις συγκοινωνίες- οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν και από άλλες Ισπανικές πόλεις, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι δαπάνες.


Techradar.com | insomnia.gr
Σχόλια