Τα 10 καλύτερα αποφθέγματα του Όσσο που θα αλλάξουν την οπτική που βλέπετε την ζωή σαςΟ Όσσο μιλά για την αγάπη, την συνείδηση και την προσωπική ανάπτυξη. Τα αποφθέγματα του είναι αληθινό δώρο για όποιον θέλει να συλλογιστεί, να αναρωτηθεί, ακόμα και να ψάξει βαθύτερα.

Ο Όσσο ήταν ένας πνευματικός φιλόσοφος, Ινδός γκουρού και σπουδαίος ομιλητής. Πέρασε τη ζωή του δίνοντας ομιλίες σε όλη την Ινδία. Επίσης, ήταν για λίγο στην Αμερική, όπου ίδρυσε μια κοινότητα γνωστή ως Rajneeshpuram. Αλλά δεν έλλειπαν από την ζωή του η κριτική και η αμφισβήτηση.

Όποιος τον ήξερε, τον χαρακτήριζε επαναστάτη. Ένα άτομο ικανό να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες πεποιθήσεις της κοινωνίας του. Εξαιτίας του χαρίσματος του και της ικανότητας του στον λόγο, κέρδισε χιλιάδες ακόλουθους και μοιράστηκε το όραμα του για την ζωή και τον θάνατο με τον κόσμο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Όσσο άφησε μια σπουδαία κληρονομιά και μπορούμε να την θυμηθούμε με τα παρακάτω αποφθέγματα.

Η αγάπη είναι εκτίμηση


«Αν αγαπάς ένα λουλούδι, μην το μαζέψεις. Γιατί αν το κόψεις θα πάψει να είναι αυτό που αγαπάς. Οπότε, αν αγαπάς ένα λουλούδι, άστο να υπάρχει. Η αγάπη δεν είναι να κατέχεις αλλά να εκτιμάς.»

Η αγάπη υπάρχει για να δίνει φτερά, όχι για να αλυσοδένει. Αυτή είναι η έννοια της αγάπης για τον Όσσο. Αν περιορίσουμε αυτόν που αγαπάμε, αν θέλουμε και απαιτούμε από αυτόν να αλλάξει, δε θα είναι πλέον το άτομο που αγαπάμε. Γι αυτό είναι σημαντικό να σεβόμαστε τον άλλον γι αυτό που είναι.

Ωριμότητα είναι να αποδέχεσαι το κόστος του να είσαι ο εαυτός σου


«Να είσαι ο εαυτός σου. Ποτέ μην προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος και θα γίνεις ώριμος. Ωριμότητα είναι να αποδέχεσαι το κόστος του να είσαι ο εαυτός σου, ανεξάρτητα από το κόστος.»

Αυτό είναι ένα από τα αποφθέγματα του Όσσο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας καθημερινά. Το να είμαστε αυτό που θέλουν οι άλλοι, δεν είναι ωριμότητα. Σημαίνει ότι προσπαθούμε να τους ευχαριστήσουμε, ότι αναζητούμε αποδοχή και τέλος προδίδουμε τον εαυτό μας.

Ένα ώριμο άτομο αποδέχεται τον εαυτό του και πάνω από όλα αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του από κάθε άποψη. Δεν παίζει το θύμα, κάνει τον πρωταγωνιστή και πράττει αναλόγως.

Δεν περιμένει να συμβούν τα πράγματα, χτίζει το πεπρωμένο του. Γνωρίζει τα λάθη του αλλά τα βλέπει ως μια ευκαιρία για να μάθει.

Η απόλαυση είναι μια προτεραιότητα για τον Όσσο


«Να περνάς καλά! Αν δεν μπορείς να περνάς καλά στην δουλειά, άλλαξε το. Μην περιμένεις!»

Ο Όσσο θεωρεί την απόλαυση ως ένα θεμελιώδες κομμάτι μιας γεμάτης ζωής. Αλλά δεν μιλά για την επιφανειακή, υλική απόλαυση.

Αναφέρεται στο είδος απόλαυσης που έρχεται εσωτερικά, από την συνείδηση μας. Είναι ένα αίσθημα που φέρνει εκτίμηση για τα μικρά πράγματα και τα θαύματα της καθημερινότητας.

Επίσης λέει να αλλάζουμε την ενέργεια μας όταν πονάμε και νιώθουμε αβοήθητοι. Μας ωθεί ώστε να φύγουμε από την ζώνη ασφαλείας μας και να βρούμε την θέση μας στον κόσμο όπως και τις ικανότητες μας.

Είμαστε μοναδικοί


«Κανείς δεν είναι ανώτερος, κανείς δεν είναι κατώτερος, αλλά κανείς δεν είναι και ίσος. Οι άνθρωποι είναι απλώς μοναδικοί, ασύγκριτοι. Εσύ είσαι εσύ, εγώ είμαι εγώ. Πρέπει να συνεισφέρω με τις δυνατότητες μου στην ζωή. Πρέπει να συνεισφέρεις με τις δυνατότητες σου στη ζωή. Πρέπει να ανακαλύψω την ύπαρξη μου. Πρέπει να ανακαλύψεις την ύπαρξη σου.»

Ακόμα ένα από τα αποφθέγματα του Όσσο που αξίζει να θυμόμαστε. Είναι ένα εξαιρετικό σημείο έναρξης για σκέψη. Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι, ούτε καν το ίδιο. Είμαστε περιορισμένη έκδοση.

Οπότε, οποιεσδήποτε συγκρίσεις και αν κάνουμε είναι σπανίως δίκαιες… και δεν συγκρίνουμε απλώς μήλα με μήλα.

Το να ζούμε χωρίς νόημα, λαμβάνοντας αυτό που κάνουν οι άλλοι ή να σκεφτόμαστε αυτό που θα έκαναν ως σημείο αναφοράς είναι λάθος. Ο στόχος είναι πολύ διαφορετικός.

Σχετίζεται με το να εξερευνήσουμε τις ικανότητες μας και να θυμηθούμε τις δυνάμεις μας. Αυτό το έργο απαιτεί σύνδεση με τον εαυτό μας και το να δίνουμε το καλύτερο που έχουμε στους άλλους.

Η τέχνη της ξε-μάθησης


«Δεν είσαι λάθος! Είναι απλώς το μοντέλο σου, ο τρόπος με τον οποίο έχεις μάθει να ζεις τη ζωή σου που είναι λάθος. Τα κίνητρα που έχεις μάθει και έχεις αποδεχθεί ως δικά σου, δεν είναι δικά σου, δεν ικανοποιούν το πεπρωμένο σου».

Ο Όσσο ο πνευματικός φιλόσοφος προτείνει την ξε-μάθηση, την κατάρριψη των παλιών τειχών που μας περιορίζουν και την αντικατάσταση τους με καινούργιους. Θα πρέπει να είναι εύκαμπτοι και να μας δίνουν χώρο σε περίπτωση που τον χρειαζόμαστε.

Προτείνει την ενδυνάμωση και την απελευθέρωση του εαυτού μας από την ενοχή. Να βλέπουμε τα προβλήματα και τα λάθη ως κάτι που μας απελευθερώνει από την καταδίκη.

Αυτό που λέει με τα λόγια του είναι πως δεν είμαστε λάθος. Αντιθέτως, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και βλέπουμε αυτά που μας συμβαίνουν και μέσα μας είναι λάθος. Και γι αυτό, υπάρχει πάντα λύση. Πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα προοπτική… μια καινούργια γωνία, μια καινούργια άποψη.

Η αξία του να κοιτάς μέσα σου


«Δεν ξέρω μεγαλύτερη αξία από αυτή που είναι απαραίτητη για να κοιτάξει κανείς μέσα του.»

Ο Όσσο μας υπενθυμίζει πως είναι κάτι περισσότερο από το να σπάσουμε τα καλούπια, να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να πάρουμε ρίσκα. Η μεγαλύτερη αξία είναι στην ικανότητα μας να κοιτάξουμε μέσα μας.

Το να έχουμε το κουράγιο να δούμε τους φόβους μας, να γεμίσουμε τα κενά και να διαφωτιστούμε είναι θεμελιώδη αν θέλουμε να αναπτυχθούμε.

Τώρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί επειδή αυτή η παρόρμηση ίσως μας τραβήξει πίσω και μας παγιδεύσει. Ο καλύτερος τρόπος για να κοιτάξουμε μέσα μας είναι με υπευθυνότητα, αποδοχή και σεβασμό.

Η σπουδαιότητα του τώρα


«Αυτό είναι το απλό μυστικό της ευτυχίας. Ότι και αν κάνεις, μην αφήσεις το παρελθόν να κατευθύνει το μυαλό σου. Μην αφήσεις το μέλλον να σε ενοχλήσει. Επειδή το παρελθόν δεν υπάρχει πια και το μέλλον δεν έχει φτάσει ακόμα. Η ζωή στις αναμνήσεις, η ζωή στην φαντασία, είναι ζωή στο μη υπαρξιακό.»

Το τώρα είναι ένα κεντρικό θέμα στα αποφθέγματα του Όσσο. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να το βρούμε κρυμμένο σε πολλά από αυτά. Η δύναμη του τώρα και της επίγνωσης μας γι αυτό θα μας δώσει μια έντονη ζωή.

Αν δεθούμε στο παρελθόν ή αν μείνουμε στις προσδοκίες, η ζωή θα εξαφανιστεί χωρίς καν να το παρατηρήσουμε. Το να είμαστε χαρούμενοι δεν είναι μια ερώτηση του χθες ή του αύριο αλλά του σήμερα. Και φαίνεται πως έχουμε την κακή συνήθεια να το ξεχνάμε.

Ζωή χωρίς φόβο


«Η ζωή ξεκινά εκεί που ο φόβος τελειώνει.»

Ο φόβος περιορίζει και παγιδεύει. Κλέβει την ζωή μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε θαρραλέοι και να αντιμετωπίσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν δεν το κάνουμε, θα καταλήξουμε με «τι και αν…», «αλλά…» και προσδοκίες.

Ας πάμε πέρα από τον φόβο. Ας ρισκάρουμε και περάσουμε αυτή τη γραμμή και να δούμε τι θα συμβεί. Ο πολύς χρόνος στον οποίο φανταζόμαστε είναι χειρότερος από την πραγματικότητα.

Η απόλαυση της παρέας μας


«Αν δεν μπορείς να απολαύσεις την παρέα σου, ποιος άλλος μπορεί να το κάνει;»

Εδώ ο Όσσο μας προσκαλεί να συλλογιστούμε τη σημασία της αγάπης για τον εαυτό μας, όχι απλώς για εμάς αλλά επίσης και στις σχέσεις μας.

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας δυσάρεστο, χαμένο, άχρηστο, περιμένετε στ΄ αλήθεια από τους άλλους να απολαύσουν την παρέα σας; Δίνουμε μόνο αυτά που αληθινά νιώθουμε και σκεφτόμαστε. Οπότε, αν θέλουμε μια υγιή, βασισμένη στην εμπιστοσύνη σχέση, πρώτα πρέπει να πιστέψουμε και να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας.

Όπως είδαμε, τα αποφθέγματα του Όσσο είναι μια πολύτιμη κληρονομιά. Αυτά που λέει μας εμπνέουν. Ίσως είναι το πρώτο νήμα μιας σκέψης, ή η πρώτη σταγόνα με πολλά άλλα που ακολουθούν και που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε.

Είναι λόγια στα οποία μπορούμε να στραφούμε αν θέλουμε να αναρωτηθούμε και να γνωρίσουμε πραγματικά τον εαυτό μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γνωρίσουμε όλους τους άλλους.

awakengr.com
Σχόλια