Ο Θ. Κατσανέβας παραιτήθηκε-απέσυρε την αγωγή ύψους 200.000 ευρω που ειχε καταθέσει εναντίον του συντάκτη της Βικιπαιδεια Δημητριου Λιούρδη (DIU)





Την 22 Φεβρουαρίου 2018, ο κ. Θεόδωρος Κατσανέβας απέσυρε την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του χρήστη της Βικιπαίδειας Diu (Δημητρίου Λιούρδη) και η οποία ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί στις 15 Μαρτίου 2018. Η εν λόγω κίνηση του κ. Κατσανέβα, έστω και την τελευταία στιγμή, αποτελεί δικαίωση όχι μόνο για τον ίδιο τον Diu αλλά και για
όλους τους εθελοντές της κοινότητας αφού η αγωγή του στρεφόταν ευθέως κατά των αρχών της Wikipedia, δηλαδή ενός ανοικτού και συνεργατικού εγχειρήματος, δέσμευση του οποίου αποτελεί η παρουσίαση πληροφοριών χωρίς λογοκρισία, υπό ουδέτερη οπτική γωνία και με την υποστήριξη αξιόπιστων, δευτερογενών πηγών.
Ως Wikimedia User Group Greece ευελπιστούμε ότι η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης θα αποτρέψει στο μέλλον ανάλογες περιπτώσεις στοχοποίησης εθελοντών της κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση η ίδια η κοινότητα της Wikipedia, μέσω των χιλιάδων εθελοντών της, έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα μέσα ώστε το περιεχόμενο των λημμάτων να είναι συμβατό με τις πολιτικές του εγχειρήματος αλλά και με τις κείμενες νομοθεσίες. Εκ μέρους του χρήστη Diu εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στα μέλη της κοινότητας για την ηθική υποστήριξή τους, στο Ίδρυμα Wikimedia που στάθηκε έμπρακτα δίπλα του από την πρώτη στιγμή καθώς και στη δικηγόρο Χαρά Δαούτη της δικηγορικής εταιρείας Λαμπαδάριου για τον νομικό χειρισμό της υπόθεσης.
Ακολουθεί σύντομο ιστορικό της υπόθεσης:
Πριν από πέντε χρόνια ο πανεπιστημιακός και πολιτικός Θεόδωρος Κατσανέβας, έστειλε εξώδικο στον χρήστη/συντάκτη της Βικιπαίδειας Diu Δημητρίου Λιούρδη, απαιτώντας την διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο και ζητώντας τα στοιχεία του χρήστη προκειμένου να ασκήσει εναντίον του τις αξιώσεις του από την προσβολή της προσωπικότητάς του. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά στο λήμμα σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του. Ο κ. Κατσανέβας στράφηκε κατά του χρήστη Diu επειδή ήταν αυτός που έβαλε τις σχετικές πληροφορίες στο λήμμα. Σύμφωνα με τις αρχές και την πολιτική της Βικιπαίδειας, ο Diu είχε τεκμηριώσει τις σχετικές πληροφορίες πολύ εύκολα, αφού ένα μεγάλο μέρος του Τύπου είχε ασχοληθεί με το γεγονός. Ο κ. Κατσανέβας επίσης στράφηκε με εξώδικο και κατά της ΕΕΛ/ΛΑΚ πιστεύοντας ότι έχει κάποια θεσμική σχέση με την Βικιπαίδεια. Αυτή ευθύς δήλωσε αναρμόδια (όπως πράγματι είναι) και παρέπεμψε προς τον ίδιο τον χρήστη και το Ίδρυμα Wikimedia (στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Βικιπαίδεια).
Στις 26 Ιουνίου 2013 δικαστικός επιμελητής επέδωσε αγωγή εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατά του χρήστη Diu και της ΕΕΛ/ΛΑΚ. Στην αγωγή ο τελευταίος κατηγορεί τον χρήστη Diu μεταξύ άλλων ότι «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα» και ζητάει από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως». Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης, δηλαδή μη διαγραφής του περιεχομένου σε περίπτωση αντίστοιχης διάταξης της εκδοθησόμενης απόφασης, ζητάει να υποχρεωθεί (ο Diu και η ΕEΛΛΑΚ) «σε καταβολή χρηματικής ποινής 30.000 για κάθε ημέρα παραμονής» καθώς και να επιβληθεί στον Diu «προσωπική κράτηση ενός μήνα.»
Την 1η Σεπτεμβρίου 2014 δημοσιεύθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (αρ. 9118/2014), με την οποία το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κατσανέβα εναντίον του χρήστη Diu κρίνοντας ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δε χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας» και επισημαίνοντας πως η εκφορά του λόγου του συντάκτη του δεν «δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του κ. Κατσανέβα». Η δικάσιμος είχε οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως λόγω αποχής των δικηγόρων αναβλήθηκε για τις 15 Μαρτίου 2018.
Δείτε επίσης:

Βικιπαίδεια:Είμαστε όλοι Diu
Wikimedia Foundation supports Wikipedia user subject to defamation lawsuit in Greece
Σχόλια