Ρωσία: Οι αντάρτες εμποδίζουν τη μεταφορά βοήθειας




«Οχυρωμένοι μαχητές» εμποδίζουν τη μεταφορά βοήθειας στην πολιορκημένη Ανατολική Γούτα, καθώς και την απομάκρυνση όσων θέλουν να φύγουν, δηλώνει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας περί δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον συριακό στρατό για την πλήρη εξάλειψη της «τρομοκρατικής απειλής» και υπογράμμισε πως οι αντάρτες και αυτοί που τους υποστηρίζουν οφείλουν «να δράσουν» για να λειτουργήσει η εκεχειρία στη Συρία.

«Η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ανατολική Γούτα. Τώρα είναι η σειρά των μαχητών και των υποστηρικτών τους να δράσουν», δήλωσε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Καλούμε τα μέλη του αποκαλούμενου αμερικανικού συνασπισμού να διασφαλίσουν την ίδια ανθρωπιστική πρόσβαση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, περιλαμβανομένων του προσφυγικού καταυλισμού Ρούκμπαν και όλων των εδαφών που περιβάλλουν την αλ-Τανφ».
Τουρκία: Ανειλικρινής ο Μακρόν

Την ίδια στιγμή η Τουρκία κατηγόρησε την Τετάρτη τη γαλλική προεδρία για «ανειλικρίνεια» στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ να επιβληθεί στη Συρία αφορά και την επιχείρηση της Άγκυρας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής με τον Τούρκο ομόλογό του ότι η εκεχειρία που έχει ζητήσει να επιβληθεί στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ισχύσει και στην περιοχή του Αφρίν, όπου η Άγκυρα διεξάγει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει το Παρίσι. «Αντίθετα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου (…) ο πρόεδρος Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο Αφρίν όταν μίλησε για την απόφαση του ΟΗΕ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι εκτίμησε ότι «η διαφορά» μεταξύ του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνδιάλεξης και της γαλλικής ανακοίνωσης «καταδεικνύει έλλειψη ειλικρίνειας» από την πλευρά του Παρισιού, προσθέτοντας ότι «είναι ανάρμοστο να μην ενημερώνεται σωστά η κοινή γνώμη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε εξάλλου ότι η Άγκυρα ενημέρωσε το Παρίσι για την αντίδρασή της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Σάββατο ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητεί να επιβληθεί «χωρίς καθυστέρηση» ανθρωπιστική εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Η Τουρκία χαιρέτισε την απόφαση αυτή, όμως εκτίμησε ότι δεν αφορά την επιχείρηση που διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ωστόσο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Ναόυερ ισχυρίστηκε χθες Τρίτη το αντίθετο και «κάλεσε την Τουρκία να ξαναδιαβάσει την απόφαση».

Αντιδρώντας, ο Ακσόι ζήτησε από την Ουάσινγκτον «να προσπαθήσει να σταματήσει τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος εναντίον αθώων αμάχων αντί να κάνει δηλώσεις στήριξης προς τους τρομοκράτες».


www.tanea.gr
Σχόλια