ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ~~~ ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ




Τα χαμένα βιβλία του Πυθαγόρα – Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία του ερευνητή, συγγραφέα και αρθρογράφου κ. ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ.

Τίτλος: «ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ»,
στην οποία αναλύονται αποσπάσματα από το βιβλίο του ιδίου: "ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ - Ο Πρώτος Φιλόσοφος - Αρχαίο Κείμενο Διογένη Λαέρτιου".

Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2017.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος Φιλόσοφος που συστηματοποιεί την Φιλοσοφία.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη μας.
Σήμερα δεχόμαστε και διδασκόμαστε την άποψη ότι ο ίδιος ο Πυθαγόρας, αυτός ο γίγαντας του πνεύματος, δεν έγραψε απολύτως τίποτα.

Στο αρχαίο κείμενο με το οποίο ασχολούμαστε σε αυτήν την εκπομπή αποδεικνύει ότι ο Πυθαγόρας είναι ένας Πανεπιστήμονας, ο οποίος όχι μόνο έγραψε, αλλά έγραψε πάρα πολλά βιβλία, τα οποία αναφέρονται σε πολλά και διάφορα επιστημονικά πεδία, αλλά έγραψε ακόμα και ένα έπος.

Η μεγάλη έκπληξη που μας επιφυλάσσει ο Διογένης Λαέρτιος είναι ότι μας παραδίδει μία ιδιόχειρη επιστολή του μεγάλου Φιλοσόφου, αποκαλύπτοντας ένα μέρος της αλληλογραφίας που είχε με τον Φιλόσοφο Αναξιμένη από την Μίλητο, κατά την περίοδο που είχε μεταναστεύσει στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας.

Είναι σημαντικό επομένως να καταλάβουμε ότι ακόμα και σήμερα, έχουμε στα χέρια μας ένα αυθεντικό κείμενο γραμμένο από το χέρι του Πυθαγόρα, το οποίο δυστυχώς εξακολουθούμε να αγνοούμε.

Οι επιστολές που ανταλλάσσουν οι δύο Φιλόσοφοι, με τις οποίες ολοκληρώνεται αυτή η εκπομπή, είναι τεράστιας σημασίας, καθώς αποδεικνύουν τόσο το ότι έζησαν την ίδια χρονική περίοδο, όσο και το ότι γνώριζε προσωπικά ο ένας τον άλλον και είχαν μεταξύ τους μία άριστη φιλική σχέση.



Σχόλια