Το Χορηγικό Μνημείο του Νικία: τα νέα δεδομένα της έρευνας Διάλεξη του Δημήτρη Μπάρτζη



«Το Χορηγικό Μνημείο του Νικία» είναι ο τίτλος διάλεξης του Δημήτρη Μπάρτζη (Ms. Αρχιτέκτων), που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα χορηγικά μνημεία στην Αθήνα, το οποίο απασχολεί την έρευνα για περισσότερο από ενάμιση αιώνα, διάστημα στο οποίο δημιουργήθηκε μια στιβαρή βάση από δεδομένα, τα οποία συνέχισαν να εμπλουτίζονται μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας θα γίνει μια σύνοψη των έως τώρα ερευνών, ενώ θα παρουσιαστεί και ένα σημαντικό σώμα αδημοσίευτων παρατηρήσεων από το αρχείο του W.B. Dinsmoor (στα αρχεία της ASCSA), το οποίο επεκτείνει κατά πολύ τα όσα αναφέρονται στο γνωστό άρθρο του για το μνημείο του Νικία το 1910 στο AJA.

Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης αφορά κυρίως σε πολύ πρόσφατες παρατηρήσεις που έγιναν στους πλευρικούς πύργους της υστερορωμαϊκής πύλης της Ακρόπολης (Beulé), οι οποίες αποσαφηνίζουν τη μορφή και τις διαστάσεις των παραστάδων του κτηρίου, τον αριθμό των στρώσεων λιθοπλίνθων του σηκού, ενώ προτείνεται ένα νέο ύψος για τους τοίχους και τους κίονες του μνημείου. Τέλος τεκμηριώνεται το ακριβές πλάτος του θυραίου τοίχου του σηκού και, με βάση τους λίθους που αποδίδονται σε αυτόν, προτείνεται μια εναλλακτική μορφή του, σύμφωνα με συγκριτική ανάλυση συναφών κτηρίων της ίδιας τυπολογίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).




archaiologia.gr
Σχόλια