Ο Διαφωτισμός δεν προσέφερε στις μάζες το νου




Ο Διαφωτισμός δεν προσέφερε στις μάζες το νου

"Λίγοι μέχρι σήμερα έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος του Διαφωτισμού δεν προσέφερε στις μάζες το νου. Αυτόν τον κράτησε για τους επιστήμονες. Από την κλίμακα του Πλωτίνου οι μεταδιαφωτιστές εξουσιαστές αυτού του κόσμου προσέφεραν την ψυχή, δίδοντας την χαριστική βολή στην Αλήθεια η οποία τώρα πια εξαφανίζεται οριστικά από το προσκήνιο, ή παρουσιάζεται υπό την μορφή ψυχικών συνδρόμων.

Η Αλήθεια πλέον δεν έχει να κάνει με ιδέες και πράξεις (αυτά τα ανέλαβαν οι εξουσιαστές και οι επιστήμονες) τώρα πλέον η Αλήθεια έχει να κάνει με το ποια συναισθήματα είναι αληθινά δηλαδή προσφέρουν μία καλή αστική ζωή στον άνθρωπο και ποια όχι.
Η Αλήθεια πλέον μεταφέρθηκε από τον νου του ανθρώπου στην ψυχή του, το όπλο της δεν είναι πλέον οι ιδέες αλλά τα συναισθήματα, το πεδίο της δεν είναι το ευρύτερο σύμπαν αλλά η κοινωνία. Αλήθεια τώρα είναι ο τρόπος απόκτησης υλικών αγαθών, ο τρόπος εξάπλωσης της συμπάθειας μεταξύ των ανθρώπων, μία καλή αστική θέση, η ταύτιση του ανθρωπίνου θέλω με το έχειν (όπως παλιά ήταν η νόηση με το Είναι, τώρα η νόηση έχει αντικατασταθεί με την στείρα υλική βούληση και το Είναι με το Έχειν).
Αλήθεια είναι κάθε δρόμος που μου επιφυλάσσει το απαραίτητο και ευκταίο life style.
Η Αλήθεια τώρα με τα διαφωτιστικά κλείνεται στις διαφημίσεις, και όλοι ρωτάμε: "άραγε είναι αλήθεια ότι αυτό το αυτοκίνητο της τάδε διαφήμισης είναι πράγματι όπως παρουσιάζεται;".
Η Αλήθεια πλέον έχει να κάνει μόνο με την προσαρμοσμένη υλική και αστική ζωή των ανθρώπων, αλήθεια είναι ό,τι μας βοηθεί να πραγματοποιήσουμε τα αστικά και μικροκοινωνικά μας όνειρα. Όλα πλέον σε κοινωνικό και υλικό φόντο.
Για τον πλούσιο αλήθεια είναι όσα του αυξάνουν το εισόδημα, για τους φτωχούς αλήθεια είναι ό,τι του επιφυλάσσει ένα αδιόρατο αλλά καλλίτερο αύριο.
Για τους μαθητές αλήθεια είναι όσα τους σερβίρονται στο σχολείο, για τους δασκάλους ψέμα είναι όσα δεν βλέπουν και δεν ακούν και όσα δεν επιφυλάσσουν ένα καλό κοινωνικό αύριο, σε αυτούς, στις οικογένειές τους και στους μαθητές τους.
Ο άνθρωπος του Διαφωτισμού μαζί με τον άκρατο υλισμό απελευθερώνει και μία άλλη δύναμη η οποία τόσο πολύ πολεμήθηκε διιστορικά από όλους τους πολιτισμούς. Τον ατομισμό. Πραγματικά τα επίπεδα του μεταδιαφωτιστικού ατομισμού είναι ασύλληπτα".



Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλειου Μακρυπούλια:"ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ"
ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΕΩΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Εκδόσεις Ρώμη


mythiki-anazitisi


Σχόλια