Ποιος από αυτούς είχε διάθεση ή είχε την διανοητική ικανότητα να ακούσει την φωνή της λογικής;



άρθρο του Ανδρέα Τ. Λουκά

.

Αχμέτ Νταβούτογλου. Τον θυμάται κανένας; Ήταν (δεν γνωρίζω αν και τώρα είναι…) ακαδημαϊκός, «μέντορας»/σύμβουλος του Ερτογάν, συγγραφέας, Υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Τουρκίας, μέχρι το «πραξικόπημα»/οπερέτα της 15ης του Ιούλη του 2016.

Αυτά χρειάζεται να γνωρίζουμε γι’ αυτόν όσον αφορά το βιογραφικό του. Αλλά το 2010 όταν μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα Ελληνικά, το περισσοτέρων από οχτακόσες σελίδες πόνημα του «Το Στρατηγικό Βάθος – Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας», απόκτησε ή όφειλε να αποκτήσει για τον Ελληνισμό, ειδικά το εν λόγω βιβλίο, πρωταρχική σημασία. Επειδή εκεί μέσα ο Νταβούτογλου, περιέγραψε όχι μόνο πως υπέβαλε να σκέφτεται, σαν «καλός» Τούρκος, στον από δεκαεφταετίας πρωθυπουργός και πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, αλλά μας εξηγούνται και λεπτομερώς τα σχέδια τους, για τον κόσμο, την περιοχή μας και εμάς τους Έλληνες. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες.

Και επειδή αποδείχτηκε ήδη πως ο Ερτογάν ακολουθεί κατά γράμμα τα γραφόμενα του Νταβούτογλου, οι ασχολούμενοι με την Πολιτική σε Ελλάδα και Κύπρο, θα έπρεπε, έστω και καθυστερημένα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να είχαν καθίσει κάτω και να είχαν μελετήσει το εν λόγω πόνημα από εξώφυλλο σε εξώφυλλο! Και αντί «να βάζουν την άμαξα πριν από το άλογο», όπως πράττουν, άγνωστο για ποιόν λόγο, οι φωστήρες της Κυπριακής πολιτικής, ειδικά οι δύο τελευταίοι Πρόεδροι, Χριστόφιας και Αναστασιάδης, θα έπρεπε να προσπαθήσουν να κατανοήσουν, αν τους το επιτρέπει βεβαίως η νοημοσύνη τους, τι εστί «Στρατηγικός Σχεδιασμός»!

Αλλά αποδεδειγμένα ήδη, ΔΕΝ τους το επιτρέπει η νοημοσύνη τους. Επειδή η ιστορίες που ξεκίνησε ο ένας και συνέχισε ακάθεκτος και πασίχαρος ο άλλος με το φυσικό αέριο, αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα. Και αν ακόμα το βιβλίο του Νταβούτογλου να μην υπήρχε, και αν ακόμα εισβολή από την Τουρκία στην Κύπρο να μην είχε γίνει το 1974, οι χαζοχαρούμενοι ή εξαγορασμένοι από ξένα συμφέρονται «ηγέτες» της Κύπρου, θα έπρεπε τα γέρημα, να είχαν ακούσει για τα απανωτά αιματοκυλίσματα της Μέσης Ανατολής ακριβώς για το ποιος θα περάσει στο χέρι τις πηγές της ενέργειας.



Και έχοντας συνειδητοποιήσει τι εστί Τουρκία, κάτω από την μπότα της οποίας πέρασαν οι πρόγονοι μας τριακόσια χρόνια επαχθούς δουλείας και άλλα ήδη σαράντα τρία εμείς οι ίδιοι στην σύγχρονη εποχή, θα έπρεπε πριν ανοίξουν το απύλωτο στόμα τους και να μιλήσουν για ΑΟΖ και φυσικά αέρια, να μετρήσουν πρώτα τα κουκιά τους και ύστερα να καθίσουν κάτω και να φτιάξουν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ σχέδιο πρώτα πώς να απαλλαγούμε από την Τουρκία, δεύτερο πως θα βγάλουμε στην επιφάνεια το αέριο και τρίτο πως θα το διασφαλίσουμε/προστατέψουμε!

Κάποιου, στο ορεινό χωριό που κατοικώ, ένας ραβδοσκόπος του υπέδειξε ένα σημείο σε κτήμα του όπου υπήρχε νερό. Μπορείτε να σκεφτείτε τι ενέργειες έκανε μέχρι που να πάρει εκεί γεωτρύπανο, ο απλοϊκός χωρικός, και να το βγάλει στην επιφάνεια; Έκανε ακριβώς εκείνα που οι πολυπράγμονες Κύπριοι πολιτικάντηδες, ΔΕΝ έκαναν. Μέχρι και χοντρό τσιμεντότοιχο έχτισε από την μεριά του βουνού, για να μην κατολισθήσει το βουνό και του καλύψει την διάτρηση που θα έκανε! Παρόλο που διάφοροι τον διαβεβαίωναν πως δεν υπήρχε κίνδυνος κατολίσθησης…

Είδαμε εμείς οι Κύπριοι πουθενά τον ανάλογο «τσιμεντότοιχο» που θα προστάτευε της γεωτρήσεις μας στην ΑΟΖ; Ακόμα και ο αείμνηστος Τάσος, όταν ξεκινούσε να οριοθετήσει ΑΟΖ με τους γείτονες, παρόλη την ευφυΐα του, δεν διανοήθηκε πρώτα να αποκτήσει τα μέσα για να την προστατέψει! Μυρίστηκαν όλοι πλούτο και όρμησαν! Αλλά και χρήμα νάχεις, δεν μπορείς να το κρατάς στην τσέπη σου! Κάπου το βάζεις και το ασφαλίζεις. Αγοράζεις ένα χρηματοκιβώτιο…

Υπήρξαν βέβαια και σώφρονες φωνές, από ανθρώπους πέραν της πολιτικής. Από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Όχι λακκοτρύπες και κυβερνητικούς υπαλλήλους, ειδικούς της πλάκας. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Οι οποίοι υπέδειξαν τότε στον Χριστόφια, μετά τους πρώτους ενθουσιασμούς, τι ΟΦΕΙΛΕ να κάνει. Αλλά ο Χριστόφιας, σαν γνήσιος πολιτικάντης και μάλιστα κομμουνιστής τέτοιος, μετά το Μαρί χρειαζόταν αντικείμενο αποπροσανατολισμού. Και το βρήκε! Φυσικό αέριο! Και υποσχόταν στους ευφυείς ΑΚΕΛικούς πως οσονούπω θα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια! Και ο κατόπιν επελάσας στον λουφέ της εξουσίας Αναστασιάδης, μετά τις λεηλασίες και τα κουρέματα και εκείνος χρειαζόταν κάτι για να αποπροσανατολίσει. Και το βρήκε στο αέριο.

Κουβέντες του κουτουρού! Ποιος από αυτούς είχε διάθεση ή είχε την διανοητική ικανότητα να ακούσει την φωνή της λογικής; Ουδείς! Ο Χριστόφιας, όταν μετά τις οικονομικές κραιπάλες τους γύριζε και γύρευε ελεημοσύνη από δω και από κει, πήγε και στον Πούτιν. Του οποίου τα συμφέροντα θα θιγούν καίρια από το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Το οποίο προορίζεται για την Ευρώπη. Τον βασικό πελάτη της Ρωσίας. Αλλά ο Χριστόφιας, άνκαι του υποδείχτηκε να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν συνεργασία για το φυσικό αέριο, απλά του ζήτησε δανεικά, τα οποία βεβαίως και έλαβε, και για το θέμα του φυσικού αερίου, άρχισε να κάνει πολιτική υπερδύναμης. Την οποία, ως όμοιος, ως φωτοαντίγραφο του Χριστόφια, συνέχισε και ο Αναστασιάδης.

Βέβαια η Ρωσία που γνωρίζει τα συμφέροντα της και έχει και την δύναμη και τον στρατηγικό σχεδιασμό να τα προωθήσει και προστατέψει, τράβηξε τον δικό της δρόμο υποκινώντας την λιμασμένη για ενέργεια Τουρκία. Και εμείς βγήκαμε και από πάνω και έχουμε και παράπονα!

Ο Θεός να μας ελεήσει! Αλλά από αέριο, και αν ακόμα βάλουμε και τους ελεεινούς λινοπάμπακους Τ/κ, συνεταίρους και κατ’ επέκταση την Τουρκία, όπως θέλουν οι ντόπιοι ξεπουλημένοι και οι γενίτσαροι του ΑΚΕΛ, ούτε την μυρωδιά του δεν πρόκειται να μυρίσουμε. Επειδή είμαστε άσχετοι, αυτοκαταστροφικοί και ζούμε απλά σε δικό μας, όμορφο και αγγελικά πλασμένο κόσμο!



Ανδρέας Τ. Λουκάς

Σχόλια