Novartis «πως ξέσπασε το σκάνδαλο»





.

Το σκάνδαλο Novartis ξεκινάει το 2014 στις ΗΠΑ. Ανταγωνιστές της εταιρείας καταγγέλλουν «αθέμιτες πρακτικές» για την προώθηση των φαρμάκων Novartis.

Ξεκινάει έρευνα τη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, συμμετέχει και το FBI. Ανακαλύπτουν τεράστιο «δίκτυο» όπου μέσω δώρων σε γιατρούς και στελέχη υπηρεσιών Υγείας προωθούνται τα προϊόντα Novartis.

Οι αμερικανικές αρχές εντοπίζουν ότι παρόμοιες «πρακτικές» ακολουθούνται και στην Ελλάδα. Οι ισολογισμοί της εταιρείας προκαλούν τις υποψίες του FBI. Ο τζίρος της Novartis ήταν πολύ μεγάλος για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

Ο ρόλος της ελληνικής αγορά ήταν πολύ κρίσιμος. Οι τιμές στην Ελλάδα επηρέαζαν την τελική τιμή των φαρμάκων Novartis παγκοσμίως. Τρία στελέχη της Novartis στην Αθήνα καταφεύγουν στις αμερικανικές αρχές. Εξασφαλίζουν καθεστώς προστασίας μαρτύρων και παραδίδουν πλήθος στοιχείων. Πληροφορίες λένε πως παρέδωσαν και βίντεο, αποκαλύπτουν καταβολή χρηματικών ποσών τόσο σε γιατρούς όσο και σε πολιτικούς.

Δικηγόρος των μαρτύρων: « Εκπροσωπώ, τρία πρώην μεγαλοστελέχη της πολυεθνικής εταιρείας Novartis, οι οποίοι προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη. Οι δύο πρώτοι, τον Αύγουστο του 2016, όταν κατετέθηκε η πρώτη προσφυγή συνοδευόμενη από χιλιάδες έγγραφα και άλλα στοιχεία τα οποία τεκμηρίωναν τους ισχυρισμούς τους, το δε τρίτο τον Οκτώβριο του 2017, ο οποίος κατέθεσε νέα προσφυγή με άλλα στοιχεία που αφορούν αθέμιτες πρακτικές της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis στην Ελλάδα. Επιλέξαμε να προσφύγουμε στην αμερικανική δικαιοσύνη βάση του νόμου FCPA για τον λόγο ότι υφίσταται αρμοδιότητα των αμερικανικών αρχών, όταν μια πολυεθνική εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης»



Δύο μάρτυρες «καίνε» στις ΗΠΑ πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία για ξέπλυμα και δωροδοκίες αξιωματούχων και χιλιάδων γιατρών στην Ελλάδα. Το 2016 γίνονται οι πρώτες έφοδοι στα γραφεία της εταιρείας στη Μεταμόρφωση, κατάσχουν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ξεκινάει η έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς. Κλιμάκιο εισαγγελέων μεταβαίνει στις ΗΠΑ και συγκεντρώνει στοιχεία για το Ελληνικό σκέλος του σκανδάλου.

Τον Ιανουάριο του 2017 οι εισαγγελείς διαφθοράς κατάσχουν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της Novartis. Γίνονται 38 έ3φοδοι των αρχών σε κατοικίες ανθρώπων που συνδέονται με την Novartis. Κλιμάκιο του FBI βρίσκεται στην Αθήνα για συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, τον Δεκέμβριο του 2017 γίνονται οι τελευταίες έφοδοι σε σπίτια και γραφεία.

Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 100 τουλάχιστον ανθρώπων.

Πηγή: βίντεο στο youtube


***



Δημοσιογράφος: «Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι από αυτούς τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, οι πληροφορίες μας λένε πως μόνο ο ένας έχει διατελέσει στέλεχος, ήταν στο οργανόγραμμα της εταιρείας Novartis και όχι και οι τρεις όπως είχε πει ο κ. Πολάκης.

Το πρώτο ενδιαφέρον έχει να κάνει για παράδειγμα με τον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση. Πίσω από αυτό το πρόσωπο βρίσκεται ένας άνδρας,δεν ξέρω αν γίνεται για παραπλανητικούς λόγους αλλά αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό στοιχείο.

Το δεύτερο είναι ότι για αυτό το πρόσωπο στο οποίο αναφερόμαστε, τον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα, είναι αυτός ο οποίος έχει διατελέσει ανώτερος δημόσιος λειτουργός. Ήταν αυτός ο οποίος βρισκότανε στην πυραμίδα στην ηγετική πυραμίδα ασφαλιστικού ταμείου, και το πρόσωπο αυτό το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας πάντα, μέσα από την κατάθεσή του έχει εμπλέξει τον έναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Για το δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης, βρίσκεται μια γυναίκα. Μία γυναίκα η οποία βρισκόταν πάρα πολύ κοντά στον άλλοτε αντιπρόεδρο της Novartis τον κ. Φρουζή και είναι προφανώς το πρόσωπο το οποίο γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια τις καθημερινές του κινήσεις. Το ημερήσιο πρόγραμμά του, τα ραντεβού που είχε, τις συναντήσεις, με ποιους μιλούσε, αν τους έβλεπε σε ξενοδοχεία, σε γραφεία ή οπουδήποτε αλλού. Ένα πρόσωπο προφανώς σε πολύ νευραλγική θέση.

Το τρίτο πρόσωπο, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, Ιωάννης Αναστασίου, αυτή είναι η κωδική του ονομασία, είναι θα έλεγα ο τεχνοκράτης της υπόθεσης. Είναι αυτός που μέσα από την κατάθεσή του και την εξειδίκευση που έχει, έχει δώσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Κάποιοι οι πληροφορίες μας λένε τον χαρακτηρίζουν και ως εξπέρ γύρω από την υπόθεση της πολιτικής και της τιμολόγησης του φαρμάκου, για αυτό και στην δικογραφία, όποιος κάτσει και τη δει,θα δει πάρα πολλές τεχνικές λεπτομερείς αναφορές γύρω από αυτήν την υπόθεση».


Πηγή: βίντεο στο youtube

Τα έγραφα που απέστειλε το FBI στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη





.

Αντιγραφή / Απομαγνητοφώνηση Μέλια. για το Αβέρωφ



Σχόλια