To τείχος θα γίνει...



Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε χθες Τρίτη την προσφυγή της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της ανέγερσης του διαβόητου τείχους που θέλει να κατασκευάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο δικαστής Γκονσάλο Κουριέλ, εναντίον του οποίου είχε καταφερθεί στο παρελθόν ο Τραμπ για τη μεξικανική καταγωγή του, απέρριψε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία το τείχος αυτό θα βλάψει το περιβάλλον.

Στην απόφασή του, που εκτείνεται σε 110 σελίδες, ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σαν Ντιέγκο επισημαίνει ότι δεν είναι αντισυνταγματικές οι περιβαλλοντικές εξαιρέσεις που δόθηκαν για την κατασκευή των πρωτοτύπων του τείχους, τα οποία εκτέθηκαν στο Σαν Ντιέγκο, αλλά και για την αντικατάσταση 25 χιλιομέτρων του ήδη υπάρχοντος συρματοπλέγματος στην περιοχή αυτή στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Κουριέλ τόνισε ότι η απόφασή του ελήφθη ανεξάρτητα από «την πολιτική συζήτηση» που έχει προκαλέσει η πρόταση του Τραμπ και δεν άπτεται του γεγονότος αν η κατασκευή του τείχους αυτού είναι «πολιτικά ορθή ή σώφρων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστή στον λογαριασμό του στο Twitter αναφέροντας: «Μεγάλη νομική νίκη σήμερα. Αμερικανός δικαστής τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης Τραμπ και απέρριψε την προσπάθεια να εμποδιστεί η ανέγερση του μεγάλου Συνοριακού Τείχους στα Νότια Σύνορα. Τώρα αυτό το σημαντικό έργο μπορεί να προχωρήσει!».

Το 2016 στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει την αμεροληψία του δικαστή Κουριέλ, ο οποίος είχε εκδώσει μια απόφαση εναντίον του στο πλαίσιο των προσφυγών για το «πανεπιστήμιό» του.

Τότε ο Ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας είχε υπονοήσει ότι η μεξικανική καταγωγή του Κουριέλ είχε παίξει ρόλο στην απόφασή του, διότι θεωρούσε ότι η προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα ήταν ενάντια στους μετανάστες.

Ο δικαστής έχει γεννηθεί στην Ιντιάνα.

Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Καλιφόρνια Ζαβιέ Μπεσέρα διαβεβαίωσε χθες ότι θα συνεχίσει να προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της κατασκευής του τείχους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο να αντικαθιστά περίπου 3 χιλιόμετρα συρματοπλέγματος το οποίο θεωρήθηκε κατεστραμμένο κοντά στο Καλέξικο, πόλη στη μεθόριο μεταξύ Καλιφόρνιας και Μεξικού.

Το μεγαλύτερο μέρος του τείχους στο Σαν Ντιέγκο αναμένεται να αρχίσει να κατασκευάζεται περίπου στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γκάλεν Θορπ, νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης.


Σχόλια