Έρχεται η επανάσταση του... 2021




Ερευνητές ελπίζουν ότι στην επόμενη τριετία θα έχουν το φάρμακο που σταματά την άνοια


Φάρμακο το οποίο σταματά την εξέλιξη της άνοιας μπορεί να είναι διαθέσιμο σε τρία χρόνια, ενώ το «εμβόλιο», το οποίο θα προλαμβάνει την εμφάνισή της, θα μπορούσε να είναι έτοιμο εντός των επόμενων 10 ετών, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Βρετανία.

Ο επικεφαλής του Alzheimer’s Research UK, δρ David Reynolds, εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη 12 διαφορετικά φάρμακα, των οποίων η τελική φάση των κλινικών δοκιμών θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021. «Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη θεραπεία για την άνοια μπορεί να είναι διαθέσιμη σε τρία χρόνια» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το Alzheimer’s Research UK ξεκινά μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι τελευταίες δυσκολίες για την εύρεση θεραπείας της άνοιας.



Ο νευρολόγος του ερευνητικού κέντρου για την άνοια του University College London, Jonathan Schott, επεσήμανε ότι πλέον δεν τίθεται θέμα «αν θα αποκτήσουμε φάρμακο που να θεραπεύει την άνοια, αλλά πότε θα το αποκτήσουμε». Αυτή τη στιγμή, εξηγεί ο ερευνητής, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο το οποίο γιατρεύει την ασθένεια, καθώς οι ασθενείς λαμβάνουν μόνο φαρμακευτική αγωγή η οποία απλά μειώνει τα συμπτώματα της άνοιας.


Αντίθετα, όπως αναφέρει ο Schott, από τα 12 πειραματικά φάρμακα τα οποία βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, τα 10 αποτρέπουν τη δημιουργία των τοξικών αμυλοειδών πλακών οι οποίες προκαλούν την άνοια.
Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά, εκτός του ότι σταματούν την εξέλιξη της νόσου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως «εμβόλια», αποτρέποντας την εμφάνισή της. Τα υπόλοιπα δύο φάρμακα που είναι υπό ανάπτυξη επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειας.

Οι δύο ερευνητές επεσήμαναν ότι η ανάγκη εύρεσης θεραπείας για την άνοια είναι μεγάλη, φέρνοντας για παράδειγμα τη Βρετανία, όπου η άνοια έγινε πέρυσι η κύρια αιτία θανάτου, ξεπερνώντας τις καρδιαγγειακές παθήσεις.


ΠΗΓΗ: dimokratianews
Σχόλια