ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ- Διπλωματικό πόκερ με ντρίπλα Τσίπρα για Ρωσία και οι «πλάτες» της Βρετανίας στην Τουρκία


Το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία στην χτεσινή Σύνοδο Κορυφής ήταν «καταπέλτης» για την γείτονα εξ ανατολάς. Τα πυρά προς την γείτονα χώρα για τους χειρισμούς της στο Αιγαίο αλλά και η άνευ προηγουμένου απόφασή της να κρατά δύο Έλληνες αξιωματικούς σε φυλακές υψίστης ασφαλείας για περισσότερες από 20 μέρες ήταν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.





Οι πολύωρες συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες και προχτές φανέρωσαν μία διπλωματική νίκη της ελληνικής πλευράς. Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο να υπάρξει σαφής αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών; Πώς η υπόθεση Σκριπάλ προλείανε το έδαφος για την σκληρή καταδίκη της Τουρκίας από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτης;





Το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος όχι μόνο επέλεξε να μιλήσει μαζί του λίγο πριν το φορτισμένο Συμβούλιο Κορυφής (όπως αναμενόταν εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ), αλλά φρόντισε κιόλας μέσω της επικοινωνίας του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να στείλει μήνυμα στους 28 αναφορικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη ημέρα.





To περιεχόμενο αυτό αφορούσε την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα για την παγκόσμια ασφάλεια και τον έλεγχο της ισορροπίας των εξοπλισμών με επίκεντρο της Β. Κορέα, την Ουκρανία και τη Συρία.





Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τους ομολόγους του ρωτώντας τους «πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου με τη Ρωσία για την παγκόσμια ασφάλεια και εμείς ως ΕΕ να παρασυρόμαστε σε τροχιά ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ».





Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «η ΕΕ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης στις παγκόσμιες εξελίξεις και να υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα να μη σύρεται πίσω από τα γεγονότα και μάλιστα δίχως στρατηγική». Στην ουσία με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους 28 ηγέτες να μην παρασυρθούν σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς στρατηγική στόχευση.





Ακολούθησε μία συζήτηση σε έντονο ύφος που θύμιζε παρτίδα πόκερ. Με συμμάχους τους πρωθυπουργούς Ιταλία και Αυστρίας ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να μπλοκάρει την επί το σκληρότερο αλλαγή του λεκτικού της απόφασης που ζητούσε η Τερέζα Μέι για τη Ρωσία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.





Η συζήτηση έδειχνε να φθάνει σε τέλμα όταν πια μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ακολουθούσε και το θέμα της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, ήταν αντίθετες σε μία σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας. Στο σημείο εκείνο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα διασπάσει την ενότητα της Ε.Ε. αλλά τόνισε πως ενδεχόμενη υποχώρηση του στο θέμα της Ρωσίας, αυτομάτως απαιτεί και όμοια αντιμετώπιση και στο επόμενο θέμα, δηλαδή της Τουρκίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Σχόλια