Ξεκίνησε παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Ξέφρενο sell off στη Wall Street με μείον 724 μονάδες ο Dow Jones – Κίνα: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους τις ΗΠΑ»




Με την δραματική προειδοποίηση πως ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει σοβαρές συνέπειες, εξασθενίζοντας το δολάριο, ωθώντας σε πτώση το χρηματιστήριο και άλλα νομίσματα, από το μεξικανικό πέσο ως το αυστραλιανό δολάριο, οι αναλυτές της τράπεζας Morgan Stanley προσπάθησαν να συγκρατήσουν Τραμπ και Πεκίνο. Μάταια όμως. Η απάντηση από το Πεκίνο δεν άργησε να έρθει.

Η επαπειλούμενη κλιμάκωση, εάν τα δύο μέρη δεν δείξουν αυτοσυγκράτηση κι αρχίσουν να επιβάλλουν το ένα στο άλλο δασμούς ευρέος φάσματος σε διάφορα προϊόντα, ενδέχεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, να αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και πιθανόν να ωθήσει το Πεκίνο να πάρει νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Αν οι ΗΠΑ ξεκινούσαν έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμούσε μέχρι τέλους για να υπερασπιστεί τα δικά της νόμιμα συμφέροντα με όλα τα απαραίτητα μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ένα μνημόνιο που προβλέπει την επιβολή δασμών ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέτρα για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να λάβουν συνετές αποφάσεις και να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», σημειώνει η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Η Κίνα είναι «βαθύτατα απογοητευμένη» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στο Πεκίνο αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, διαμήνυσε απόψε η κινεζική πρεσβεία .



Οπως σας ενημέρωσε νωρίτερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωσε ότι θα στοχοθετήσουν τον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ταυτόχρονα την επιβολή περιορισμών στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Και άλλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως αυτή των ενδυμάτων, μπορεί επίσης να μπουν στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Λάιτχαϊζερ διαβεβαίωσε καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αρμόδια για οικονομικά θέματα ότι ένας από τους σκοπούς των νέων μέτρων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των δασμών για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν έλλειμμα ύψους 375 δισεκ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Οι εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών κάνουν λόγο ακόμη και για 600 δισεκ. δολάρια, κατά μία μελέτη.

Η ανησυχία περί παγκόσμιου εμπορικού πολέμου εντάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγάλους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, στοχοθετώντας την κινεζική υπερπαραγωγή. Ωστόσο το μέτρο ίσως πλήξει συμμάχους-κλειδιά όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Λάιτχαϊζερ παραδέχθηκε ότι η Κίνα ενδέχεται να ανταποδώσει παίρνοντας μέτρα εναντίον αμερικανικών αγροδιατροφικών προϊόντων, και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει «αντίμετρα», αν και σημείωσε πως «κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο», κάνοντας μια τοποθέτηση διαμετρικά αντίθετη από τη θέση του αμερικανού προέδρου, που διαβεβαιώνει πως οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί» και θα αποδειχθεί «εύκολο» οι ΗΠΑ να «κερδίσουν».

Δηλώσεις Ν.Τραμπ

Αντίποινα με πολιτικό χρώμα από τον δράκο

Η Κίνα σχεδιάζει αντίποινα σε εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, που πέρυσι ανήλθαν στα 19,6 δισ. δολάρια.

Εξ αυτών τα 12,4 δισ. δολάρια αφορούσαν εισαγωγές σόγιας και στο συγκεκριμένο προϊόν οι δασμοί θα είναι μάλλον μεγάλοι. Μία τέτοια κίνηση θα έπληττε περισσότερο την Άιοβα, την πολιτεία, που στήριξε τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Είναι επίσης ο τόπος καταγωγής του Αμερικανού πρέσβη στην Κίνα, Τέρι Μπράνσταντ.

«Όσοι πιστεύουν ότι η Κίνα δεν μπορεί να βρει εναλλακτική στην αμερικανική σόγια, δεν είναι μόνο υπερόπτες, αλλά και αφελείς» σχολίαζε πρόσφατα η κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα Global Times.

Στο στόχαστρο προβλέπεται να μπουν και τα αεροσκάφη της Boeing.

Κάτι τέτοιο άλλωστε θα εξυπηρετούσε τις υψηλές φιλοδοξίες της Κίνας στο πεδίο της αεροναυπηγικής. Αυτή τη στιγμή ο αμερικανικός κολοσσός διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Κίνα. Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει το 2016 ότι οι κινεζικές εταιρείες σχεδιάζουν να αγοράσουν 7.000 αεροσκάφη Boeing αξίας άνω του 1,1 τρισ. δολαρίων σε ορίζοντα είκοσι ετών, δηλαδή έως και το 2036.

Οι Κινέζοι επισημαίνουν ακόμη ότι τα μέτρα, που σχεδιάζει η Ουάσινγκτον, θα έχουν «περιορισμένο αντίκτυπο» στην οικονομία τους. Προειδοποιούν δε για τον ευρύτερο αντίκτυπο από την επιδείνωση των διμερών σχέσεων στην παγκόσμια οικονομία.

«Η Κίνα είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά για τα αμερικανικά αεροσκάφη και τη σόγια και η δεύτερη μεγαλύτερη για τα αυτοκίνητα και το βαμβάκι» διαμηνύει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν για τα αντίποινα. «Πόση σόγια πρέπει να αγοράσουμε και πόσα αεροσκάφη από τη Boeing;» αναρωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικές τις προσδοκίες για απόλυτη ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών.

Το επενδυτικό τείχος

Aυτό που ίσως ανησυχεί περισσότερο από τους δασμούς την Κίνα είναι το προωθούμενο αυστηρότερο πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις. Τα αμερικανικά όχι τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά και ηχηρά και αναμένεται να πολλαπλασαστούν τα επόμενα χρόνια. To πιο πρόσφατο ήταν το όχι στην Broadcom, που προσπαθούσε να αποκτήσει τον έλεγχο μίας εκ των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών ημιαγωγών, της Qualcomm.

Αν και η Broadcom, με έδρα τη Σιγκαπούρη, δεν είναι κινεζική, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων έδειξε ουσιαστικά την Κίνα ως πηγή της ανησυχίας της. Στο σκεπτικό της απόφασης εξέφραζε φόβο ότι η Broadcom θα αποδυναμώσει την αμερικανική εταιρεία απέναντι στον κύριο ανταγωνιστή της στην ανάπτυξη ασύρματης τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G): την κινεζική Huawei Technologies.

Είναι μόλις η πέμπτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, που μπαίνει φρένο σε ξένη εξαγορά για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Πριν από λίγο καιρό οι ΗΠΑ είπαν όχι στην προσπάθεια Κινέζων επενδυτών να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός πολύ μικρού χρηματιστηρίου, αλλά επικαλούμενοι στρεβλώσεις στην αγορά. Η απειλή στην εθνική ασφάλεια ήταν το επιχείρημα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μπλόκαραν την πώληση της κατασκευάστριας ημιαγωγών Lattice Semiconductor σε Κινέζους επενδυτές.

Συνολικά από τότε, που ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν καταρρεύσει έξι τεχνολογικές συμφωνίες με ξένους επενδυτές.

Wall Street: Διογκώνεται η αγωνία για έναν εμπορικό πόλεμο -έχασε τις 24.000 μονάδες ο Dow Jones

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street υπό τον φόβο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Έχασε 724 μονάδες ο Dow Jones. «Βουτιά» για τις μετοχές των Caterpillar(-5,8%) και Boeing (-5,3%). Ενισχύθηκε το δολάριο. Πτώση για πετρέλαιο.

Εντείνεται η αγωνία για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου και αυτό αποτυπώνεται καθαρά στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου που επιδόθηκε σε ένα ξέφρενο selloff μετά τους νέους δασμούς που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Dow Jones έχασε περισσότερες από 720 μονάδες, με τις απώλειες να επιταχύνονται το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών οδηγώντας τον δείκτη των blue chips κάτω από το ψυχολογικό όριο των 24.000 μονάδων. Με πτώση 2,9% ο δείκτης έκλεισε στις 23.957 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,5% στις 2.643 μονάδες και με αυτόν τον τρόπο διέγραψε τα κέρδη που σημείωνε από τις αρχές του έτους. Ο Nasdaq, με πτώση 178 μονάδων ή 2,4%, «προσγειώθηκε» στις 7.166 μονάδες, αλλά παραμένει θετικός για το έτος.

Ήταν η αντίδραση των δεικτών στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές τους, που αυτή τη φορά όμως στοχεύουν αποκλειστικά στα κινεζικά προϊόντα.

Οι δασμοί του 25% θα αφορούν σειρά εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων αξίας τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων. Αναλυτές σχολιάζουν πως ο Τραμπ ίσως πήρε το μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο της προεδρίας του, καθώς η κίνησή του θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Η αγορά βρίσκεται επίσης ακόμη υπό την επήρεια των αποφάσεων της Federal Reserve η οποία αύξησε χθες τα επιτόκιά της κατά 0,25% και έστειλε σήμα πως οι αυξήσεις θα γίνουν ταχύτερα τα προσεχή έτη.

Σε κλοιό πιέσεων παρέμειναν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στη σκιά της υπόθεσης των προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook που φέρεται να συνέλεξε παράτυπα η Cambridge Analytica (μια εταιρεία που συμμετείχε στην καμπάνια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016). Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζoύκερμπεργκ έσπασε χθες τη σιωπή του μετά από πολλές ημέρες και έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης».

Επιχειρήσεις

-Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 5 ετών (-5,12%) σημείωσε η μετοχή της FedEx καθώς τα σχέδια του Τραμπ για επιβολή δασμών πυροδότησαν τις ανησυχίες για ασθενέστερες εμπορικές ροές. H FedEx η οποία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη αεροπορική μεταφορών στον κόσμο, έχει μεγαλύτερη παρουσία στην Ασία και την Κίνα από την United Parcel Service.

-Αν η Κίνα αποφασίσει να πάρει την εκδίκησή της για τους δασμούς του Τραμπ μπορεί να ξεκινήσει από το αγαπημένο παιδί της ευημερούσας αμερικανικής αγοράς, την Boeing. Η μετοχή της υποχώρησε κατά περισσότερο από 5%. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών που μόλις ανακοίνωσε ότι έχει κάνει μια παραγγελία 37 δισ. δολαρίων από την Κίνα για 300 αεροπλάνα έχει συνεισφέρει το 24% των κερδών του Dow Jones από το Δεκέμβριο του 2016.

-H μετοχή του Facebook επέστρεψε στις απώλειες καθώς ο σάλος γύρω από τη διαχείριση των στοιχείων των χρηστών πολλαπλασιάζει τις φωνές που καλούν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου. Η σημερινή πτώση του 2,7%, αυξάνει τις συνολικές απώλειες για τη μετοχή του κοινωνικού δικτύου από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στο 11%.

-Από τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500 κατέγραψε η μετοχή της AbbVie (-13%) καθώς η εταιρεία ενημέρωσε πως δεν θα ζητήσει γρήγορη έγκριση για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα μετά το μέσο στάδιο δοκιμής.
pentapostagma.gr






Σχόλια