To ανήθικο πείραμα της Cambridge Analytica



Μόλις πριν από λίγες ημέρες το Facebook διέκοψε τη συνεργασία του με την Strategic Communication Laboratories (SCL) και την Cambridge Analyticaγια παραβίαση των όρων χρήση του, με τη συλλογή και τον διαμοιρασμό προσωπικών πληροφοριών 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το περιστατικό αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως το κυρίαρχο μοντέλο του Facebook, η παροχή εξατομικευμένων διαφημίσεων στους χρήστες μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανήθικο τρόπο ενώ εγείρει και ερωτήματα για το πως τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ιδιοκτήτης της Cambridge Analytica είναι εν μέρει ένα hedge fund, του δισεκατομμυριούχου Robert Mercer, που αρχικά βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή Ted Cruz το 2015, πριν κάνει κάτι παρόμοιο και με τον Trump το 2016. Χρησιμοποιούσε apps μεταμφιεσμένα σαν quiz προσωπικότητας, για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων με τις ψυχολογικές τους τάσεις και προσωπικές προτιμήσεις, ώστε έπειτα να τους σερβίρει εξαιρετικά στοχευμένες διαφημίσεις. Σύμφωνα με το Vox, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Trump επέλεξαν την Cambridge Analytica τον Ιούνιο του 2016, να τους βοηθήσει με τις "επιχειρήσεις" τους στο ψηφιακό κόσμο. Πρόσφατα, ο Christopher Wylie, εργαζόμενος στην Cambridge Analytica περιέγραψε στην ιστοσελίδα The Observer ότι επρόκειτο για ένα ανήθικο πείραμα, χρησιμοποιώντας πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, για τη παροχή στοχευμένων διαφημίσεων.

Η διακοπή της συνεργασίας με τις δυο εταιρείες, έρχεται λίγο μετά τα reports από τις ιστοσελίδες The New York Times και The Observer ως προς το πως ηCambridge Analytica κατάφερε να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Τα δεδομένα προήλθαν από τον Καθηγητή ψυχολογίας Dr. Aleksandr Kogan του Πανεπιστημίου του Cambridge, που δημιούργησε μια εφαρμογή, γνωστή ως “thisisyourdigitallife" το 2015, την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι. Η εφαρμογή έδωσε στον Kogan την άδεια να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες χρηστών καθώς και σε φίλους αυτών.

Το Facebook από την μεριά του υποστηρίζει ότι ο Kogan είχε πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές με νόμιμο τρόπο, εφαρμόζοντας όλες τις απαιτήσεις του Facebook για τους developers. Στη συνέχεια όμως έδωσε τις πληροφορίες αυτές στην SCL / Cambridge Analytica. Πρώην εργαζόμενοι της Cambridge Analytica περιέγραψαν στην εφημερίδα Times ότι τα δεδομένα των χρηστών χρησιμοποιήθηκαν σαν βάση της προεκλογικής εκστρατείας του Trump. Με την ανακάλυψη της μη νόμιμης διαχείρισης των δεδομένων, το facebook αφαίρεσε την εφαρμογή και ζήτησε από την Cambridge Analytica την διαγραφή αυτών. Ωστόσο δεν ενημέρωσε τους χρήστες που επηρεάζονταν ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό σαν παραβίαση. Και ενώ η Cambridge Analytica υποστηρίζει ότι διέγραψε όλες τις πληροφορίες, οι The New York Times αναφέρουν ότι συνεχίζει να τις κατέχει. Και το χειρότερο, το facebook δεν προσπάθησε να επιβεβαιώσει ότι τα δεδομένα αυτά έχουν διαγραφεί. Η Cambridge Analytica βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για τον ρόλο της στις προεδρικές εκλογές, αλλά και για αυτόν που διαδραμάτισε στο Brexit, για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 2015.

Οι αποκαλύψεις αυτές, έρχονται μετά από δύσκολη χρονιά για τη γνωστή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, που επιβεβαίωσε ότι πολιτικές διαφημίσεις της Ρωσικής Κυβέρνησης προβλήθηκαν από περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Facebook από την μεριά του πάντως δηλώνει, ότι οι πληροφορίες που είχε λάβει ο Kogan ήταν με νόμιμο τρόπο, και ότι έκτοτε έχει κάνει ποικίλες βελτιώσεις στην ικανότητα ανίχνευσης και πρόληψης της παραβίασης δεδομένων εκ μέρους των app developers, απαιτώντας από τους ίδιους να δικαιολογούν τη χρήση αυτών. Και όλα τα παραπάνω, δείχνουν ένα βασικό χαρακτηριστικό του Facebook, τη χρήση προσωπικών πληροφοριών για την παροχή διαφημίσεων, ενώ υπογραμμίζουν και μια άλλη σημαντική εξέλιξη:Ότι τα δεδομένα αυτά, δεν μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα εκλογών, αλλά και ότι μπορούν να αποκτηθούν σχετικά πολύ εύκολα.

[via] myphone.gr
Σχόλια