Διαμαρτυρία της Νορβηγίας στην Ρωσία για παρεμβολές στα συστήματα GPS




Διαμαρτυρία και αίτημα προς την Ρωσία να σταματήσει τις παρεμβολές συστημάτων GPS υπέβαλε η Νορβηγία μετα από προβλήματα που καταγράφηκαν στην περιοχή Ανατολική Finnmark από αεροσκάφη και πολίτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές GPS που διαθέτουν.

Ειδικότερα για τα πληρώματα των επιβατικών αεροσκαφών το πρόβλημα ήταν τεράστιο αφού δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα GPS και αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν βοήθεια από τον τοπικό πύργο ελέγχου μέσω ασυρμάτου.

Την όχληση της νορβηγικής κυβέρνησης για τις πρακτικές των Ρώσων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας Frode Overland Andersen. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νορβηγίας ανάλογες παρεμβολές στα συστήματα GPS έλαβαν χώρα και το Σεπτέμβριο του 2017 στην ίδια συνοριακή περιοχή.

Αυτή την φορά οι παρεμβολές συνέβησαν την ίδια περίοδο που η Ρωσική 200ηΜηχανοποιημένη Ταξιαρχία πραγματοποιούσε άσκηση κοντά στην συνοριακή περιοχή Finnmark.

Όπως εκτιμούν οι Νορβηγοί ο Ρωσικός Στρατός διαθέτει στην περιοχή Pechenga όπου εδρεύει η Ταξιαρχία μια φορητή συσκευή παρεμβολών ισχύος 1 kilowatt η οποία έχει εμβέλεια 80 χλμ.
defence-point.gr
Σχόλια