Guardian: Συναγερμός στον Έβρο – 3.000 πρόσφυγες μόνο τον Απρίλιο! – Τόσκας: Όλα υπό έλεγχο…





Ανησυχία προκαλεί δημοσίευμα του Guardian που παρουσιάζει την δραματική κατάσταση στον Έβρο με τις μαζικές αφίξεις προσφύγων. Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός αλλά και του δημάρχου Ορεστιάδας ο οποίος όμως λέει ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο....


Ο Guardian, επικαλείται και δηλώσεις της εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού αλλά και στοιχεία του ΟΗΕ που είναι άκρως ανησυχητικά. «Η Αθήνα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους φόβους μιας νέας κρίσης μετά την άφιξη περίπου 3.000 προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου παλαιότερα κέντρα υποδοχής αλλά και να επεκτείνει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να ενισχύσει τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή των μεταναστών. Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την αλλαγή αλλά ανησυχούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός και η στάθμη του νερού υποχωρεί, τότε ολοένα και περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι γιατί θα είναι ευκολότερο το πέρασμα». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού.
Άλλη εικόνα δίνει ο Νίκο Τόσκας μιλώντας στην ίδια εφημερίδα. «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Όλα είναι υπό έλεγχο». Λέει πάντως ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσιάζει στον Guardian την κατάσταση και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μαυρίδης. Λέει ότι οι υποδομές είναι υπερπλήρεις και τονίζει: «Τα πράγματα είναι στο όριο να ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο. Έρχονται περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέον 120 αστυνομικούς, αλλά αυτό είναι προσωρινό μέτρο και δεν επαρκεί. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η Frontex».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που καταγράφεται η αύξηση αυτή ο δήμαρχος Ορεστιάδας την αποδίδει αφενός στο γεγονός ότι «οι μετανάστες αυτοί δεν καλύπτοντα από τη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε.» και αφετέρου στο ότι «έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «καθημερινά έχουμε τέσσερα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτα με μετανάστες γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφού φτάσουν και καταγραφούν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα».

exofitsio.blogspot.gr
Σχόλια