200 χιλιάδες άστρα βρίσκονται στην πρώτη φωτογραφία του κυνηγού εξωπλανητών TESS της NASA

Την πρώτη του φωτογραφία τράβηξε το διαστημικό σκάφος TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) με τη βοήθεια του οποίου η NASA ευελπιστεί να ανακαλύψει νέους εξωπλανήτες.  Η εικόνα είναι συγκλονιστική αφού στη φωτογραφία που τραβήχτηκε από απόσταση πέντε χιλιάδων μιλίων από την Σελήνη απεικονίζονται περίπου 200 χιλιάδες αστέρια.


Στο κέντρο περίπου της φωτογραφίας βρίσκεται ο αστερισμός του Κενταύρου καθώς και ένα από τα λαμπρότερα άστρα στον ουρανό, ο αστέρας βήτα του Κενταύρου (beta Centauri ή hadar), που είναι ορατός στο κάτω μέρος της φωτογραφίας και προς τα αριστερά. Αν και πραγματικά εκπληκτικός ο αριθμός των αστεριών, η εικόνα αποτελεί μόνο ένα τμήμα από το σύνολο του ουρανού που μπορούν να δουν τα "μάτια" του TESS.

Η επιστημονική ομάδα της NASA για το διαστημικό σκάφος χρησιμοποίησε μόνο μία από τις τέσσερις κάμερες για να τραβήξει μία εικόνα έκθεσης δύο δευτερολέπτων, ως μέρος των δοκιμών και της προετοιμασίας του TESS αφού βρίσκεται σχεδόν ένα μήνα προτού ξεκινήσει επίσημα να επιχειρεί.

Το διαστημικό σκάφος μπορεί να καλύψει περίπου 400 φορές την έκταση του ουρανού που απεικονίζεται στην φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, και αναμένεται όχι μόνο να εντοπίσει χιλιάδες νέους εξωπλανήτες (που περνούν καθώς βρίσκονται σε τροχιά μπροστά από τα αστέρια τους), αλλά επίσης να συλλέξει και δεδομένα για αυτούς. Στη συνέχεια η NASA πρόκειται να χρησιμοποιήσει το James Webb Telescope για να “διερευνήσει” καλύτερα ορισμένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα του TESS και να μελετηθεί η ατμόσφαιρά τους, με την ελπίδα να βρεθούν πλανήτες που μπορούν να κατοικηθούν (που θα βρίσκονται εντός κατοικήσιμης ζώνης του άστρου τους).

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά την ολοκλήρωση ενός περάσματος του διαστημικού σκάφους από απόσταση πέντε χιλιάδων μιλίων από την επιφάνεια της Σελήνης και τώρα προετοιμάζεται να λειτουργήσει για μία τελευταία φορά τις μηχανές του για να εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Μόλις ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του, το TESS πρόκειται να τραβήξει την πρώτη επιστημονικής-ποιότητας φωτογραφία του, που θα δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στον Ιούνιο. Ο στόχος είναι να καλυφθεί περίπου το 85% του ουρανού.

insomnia.gr

Σχόλια