Κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή εξ’ αιτίας της πολιτικής ασυδοσίας.


άρθρο του Νίκου Αθανασόπουλου

.

Κατ’ αρχάς δεν έχουμε Δημοκρατία. Οπότε, δεν κινδυνεύει κάτι που δεν υπάρχει.

Κατά δεύτερον, τα ακραία στοιχεία στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, τα δημιούργησε και μεγέθυνε, η εφαρμογή ακραίας και εχθρικής πολιτικής καθώς και η πολιτική αμετροέπεια.

Και όντας αμετροεπείς, έχουν αναγάγει και τον φασισμό σε μία λέξη για όλες τις χρήσεις (erga omnes που λένε και οι διπλωμάτες ).

Λες και δεν έχουμε λεξιλόγιο ικανό να χαρακτηρίσει τις ακραίες συμπεριφορές και βιαιοπραγίες όπως π.χ. μνημόνιο, μαζί τα φάγαμε, μεταρρυθμίσεις, χέστηκε η φοράδα στο αλώνι για κάποιες γενοκτονίες, κ.α.

Τώρα, όσον αφορά την αφορμή που έδωσε ο ηλικιωμένος δήμαρχος, κατά το άρθρο 361 Α` του ΠΚ, με ποινή τριών μηνών τιμωρείται η έμπρακτη εξύβριση αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα.

Λέει λοιπόν κάπου ο νόμος. «Η έλλειψη πρόκλησης εκ μέρους του παθόντος συνιστά όρο του αδικήματος, αντικειμενικώς κρινόμενη και η οποία συνδυάζεται με το περιεχόμενο της έργω εξυβρίσεως, η οποία συνιστά έμπρακτη υλική ενέργεια, στρεφομένη εναντίον του προσώπου, του οποίου η τιμή και η υπόληψη προσβάλλεται με τρόπο εντόνως και καταδήλως καταφρονητικό».

Δεν λέει βέβαια ο νόμος «σαπίστε τον στο ξύλο», για αυτό και ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη σε τυχόν βιαιοπραγία αντί μίας απλής μήνυσης.

Βέβαια για να τιμωρηθεί θα πρέπει να γίνει μήνυση, αφού το αδίκημα δεν διώκεται αυτεπάγγελτα.

Ο παππούς μας ο Αριστοτέλης λέει στα Ηθικά Νικομάχεια, ότι η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που αρμόζει στις νεαρές ηλικίες λόγω της επιρροής των παθών και ότι συγκρατεί τους νέους από το να διαπράττουν πολλά λάθη.

Αντίθετα δεν θα επαινούσαμε έναν ηλικιωμένο εάν αισθανόταν ντροπή, διότι δεν θα περιμέναμε να κάνει πράξεις που θα τον έκαναν να ντρέπεται.



Επίσης λέει ότι όποιος ντρέπεται κοκκινίζει, ενώ όποιος φοβάται κιτρινίζει.

Δεν λέει όμως ότι όποιος ηλικιωμένος δεν ντρέπεται και δεν κοκκινίζει, θα έρθει η στιγμή που θα κιτρινίσει από τον φόβο του.

Και μπορεί να μην κινδυνεύει η Δημοκρατία, αφού δεν υπάρχει, κινδυνεύει όμως δυστυχέστατα η κοινωνική συνοχή εξ’ αιτίας της πολιτικής ασυδοσίας.

Το φαινόμενο της καταστρατήγησης του συντάγματος από κάποιους δικαστές και πολιτικούς, δημιούργησε το φαινόμενο της απείθειας στον νόμο από κάποιους πολίτες. Θα πρέπει να σκεφθούμε πολύ σοβαρά μήπως πρέπει να επαναφέρουμε την Δημοκρατία, έτσι ώστε να αποκατασταθούν κάποια βασικά πράγματα στην λειτουργία της Πολιτείας.

.

Πηγή: Η σελίδα του Νίκου Αθανασόπουλου στο FB
Εικόνα: «Δύο πότες», έργο του Honoré Daumier από τη Wiki
Σχόλια