Πώς θα ήταν η ρύπανση αν μπορούσαμε να τη δούμε;


Αν και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αποτελεί φυσικό συστατικό της γήινης ατμόσφαιρας, τις τελευταίες δεκαετίας η έντονη αύξησή του λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων το έχει ανάγει σε ένα από τα βασικά αέρια του θερμοκηπίου. Πώς θα «φαινόταν» η ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να τη δούμε;Ένα πολύ ενδιαφέρον video μας δίνει την απάντηση.

Η Νέα Υόρκη παράγει κατά μέσο όρο, 1,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε λεπτό, 6.204 τόνους την ώρα και 148.903 τόνους την ημέρα.

Πώς θα φαινόταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αν μπορούσαμε να τις οπτικοποιήσουμε; Το ίδρυμα Environmental Defense Fund και η Carbon Visuals έφτιαξαν ένα βίντεο παρουσιάζοντας την ποσότητα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως γαλάζιες μπαλίτσες και δείχνει πώς αυτές θα στοιβάζονταν στο Μανχάταν.

Κάθε χρόνο η πόλη της Νέας Υόρκης παράγει 54 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, όμως αυτή η ποσότητα δεν είναι αντιληπτή στον κόσμο. Το βίντεο με τις γαλάζιες μπαλίτσες προσπαθεί να κάνει τα πράγματα πιο κατανοητά.

Δείτε το VIDEO




Λίγα λόγια για τη ρύπανση από το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2) κατά τα τελευταία 250 χρόνια [πηγή]

Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης (έναρξη: μέσα 18ου αιώνα με επίκεντρο την Αγγλία), οι άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ενεργειακά ορυκτά καύσιμα, σε τεράστιες ποσότητες στα εργοστάσια, για την παραγωγή ενέργειας, για την κίνηση οχημάτων και για τη θέρμανση των κατοικιών τους. Ωστόσο, η καύση των ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει CO2 και άλλα αέρια με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους στην ατμόσφαιρα της Γης. Ταυτόχρονα, λόγω της συνεχιζόμενης αποψίλωσης των δασών, μειώνεται η δυνατότητα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα μέσω της φωτοσυνθετικής πορείας.
Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα περιορίζει τη δυνατότητα ανάκλασης της θερμότητας της ηλιακής ακτινοβολίας υπό τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, αφού μέρος της δεσμεύεται από τα μόρια του CO2 με αποτέλεσμα τη θέρμανση της ατμόσφαιρας, φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινομένο του θερμοκηπίου (greenhouse effect). Με άλλα λόγια το CO2 δρα όπως τα υάλινα τοιχώματα του θερμοκηπίου. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της Γης οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και στην επιδείνωση μετεωρολογικών φαινομένων, όπως αλλοπρόσαλλες θερμοκρασιακές μεταβολές, τυφώνες, πλημμύρες και τήξη των πάγων στους πόλους. Η τελευταία επιφέρει επιπλέον μείωση της ανακλαστικής ικανότητας της Γης και επομένως περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων.

Το CO2 είναι το σημαντικότερο από τα ανθρωπογενή αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και προέρχεται από την ανεξέλεγκτη καύση των ορυκτών καυσίμων. ‘Αλλα αέρια είναι το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O) τα οποία προέρχονται κυρίως από γεωργικές, αλλά και από βιομηχανικές δραστηριότητες (βλέπε χημικές ενώσεις του μήνα: Μεθάνιο, Υποξείδιο του αζώτου). Επιπλέον, τρία συνθετικά χημικά αέρια: οι φθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (HFCs), οι υπερφθοράνθρακες (PFCs) και το εξαφθοριούχο θείο (SF6), τα οποία ουσιαστικά στο σύνολό τους παράγονται από βιομηχανικές διεργασίες, συμβάλλουν σε μικρότερο βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο έλεγχος αυτών των έξι αερίων του θερμοκηπίου είναι το αντικείμενο της συμφωνίας του πρωτοκόλλου, που υπογράφηκε στο Kyoto της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου 1997 και άρχισε να εφαρμόζεται στις 16 Φεβρουαρίου 2005.
geonews.gr
Σχόλια