Πρόσφυγες σήμερα, πολίτες αύριο: δήλωση Δικτύου Δημάρχων


Διαχρονική τάση ανθρώπων σε μετακίνηση,από Jwslubbock, Wikimedia Commons).


Γραμμένο από διαπολιτισμική ομάδα Δημάρχων, 20 Ιουνίου 2018 για το OpenDemocracy
«Έχει φτάσει η στιγμή να ακουστεί η φωνή των πόλεων»

Υπάρχει μια φωνή που ακούγεται σπάνια στη βαθιά διχαστική συζήτηση για τις πολιτικές που αφορούν τους πρόσφυγες – η φωνή των πόλεων. Η ακρόαση των πόλεων μπορεί να καταστήσει τη συζήτηση πιο εποικοδομητική, αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικών που εμπεριέχουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες ζουν σε πόλεις: σε γειτονιές, πάρκα, επιχειρήσεις, νοσοκομεία και σχολεία. Δεν αποτελούν ένα αφηρημένο πολιτικό ζήτημα – είναι ανθρώπινα όντα με ανάγκες, ευθύνες και προσδοκίες.

Οι δήμαρχοι ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις τους. Ενδιαφέρονται τόσο για την ευημερία των νεοαφιχθέντων, όσο και για την ευημερία και καλή κατάσταση ολόκληρης της κοινότητας. Επομένως, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε και τα δύο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συμμετάσχουμε σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές αντιπαλότητες και να παραμελήσουμε τη μακροπρόθεσμη προοπτική. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο ώστε οι σημερινοί πρόσφυγες να γίνουν οι πολίτες του αύριο. Εάν δεν μπορούν να εργαστούν, να μελετήσουν, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και ακόμη και να γίνουν εθελοντές εξαιτίας νομικών ή διοικητικών εμποδίων ή επειδή δεν έχουν προσιτές ευκαιρίες να μάθουν τη γλώσσα μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποφύγουμε τη σπατάλη της ζωής και των ταλέντων τους. Μπορούμε να το επιτύχουμε εάν κατορθώσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή, αλλά μια ευκαιρία να οικοδομηθούν πιο ανοιχτές, δημιουργικές και δυναμικές πόλεις για όλους.

Για εμάς, όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην πόλη είναι πολίτες.

Ζητούμε να υπάρξει πολιτικό όραμα στις κοινωνίες μας, το οποίο να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ένταξη, καθώς η στάση μας καθορίζει εάν η μετανάστευση θα είναι μια ευλογία ή μια κατάρα.

Η επιτυχής ένταξη δεν μπορεί να βασιστεί στην απόρριψη και τον φόβο. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και κοινή πλουραλιστική κοινοτική ταυτότητα. Μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε τους νεοαφιχθέντες να αγκαλιάσουν τις αξίες της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, οι οποίες αποτελούν τους πυλώνες των κοινωνιών μας, αν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι εμείς οι ίδιοι ζούμε με αυτές τις αξίες. Πρέπει να ηγηθούμε μέσα από παραδείγματα, οικοδομώντας σημαντικά ανοιχτές, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατίες.

Για να επιτύχουμε την αποστολή μας, συνεργαζόμαστε με άλλες πόλεις σε δίκτυα όπως το δίκτυο Διαπολιτισμικών Πόλεων που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σχεδιάζουμε μαζί καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διαφοροποίηση των σχολείων, των γειτονιών και των κοινοτικών θεσμών, την πρόληψη των διακρίσεων, την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του μίσους και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μέσω της αλληλεπίδρασης όλων των μελών της κοινότητας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε όλοι να έχουν λόγο στις τοπικές υποθέσεις και να συνειδητοποιήσουν τις προσδοκίες τους γύρω από ένα κοινό όραμα, είτε είναι επίσημα πολίτες είτε όχι. Για εμάς, όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην πόλη, είναι πολίτες.

Η πείρα και η γνώση που έχουν οι πόλεις σχετικά με το τι λειτουργεί ως προς την ένταξη μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των εθνικών πολιτικών. Ήρθε η ώρα να ακούσετε τη φωνή των πόλεων.Υπογράφουν οι παρακάτω Δήμαρχοι

Mr Antonio DECARO, Mayor of Bari (Italy)

Mr Erlend HORN, Deputy Mayor of Bergen (Norway)

Mr Juan María ABURTO, Mayor of Bilbao (Spain)

Mr Ricardo RIO, Mayor of Braga (Portugal)

Ms Ana Belén CASTEJON HERNANDEZ, Mayor of Cartagena (Spain)

Ms Amparo MARCO GUAL, Mayor of Castelló (Spain)

Dr. Florian JANIK, Mayor of Erlangen (Germany)

Dr. Elisabeth PREUß, Deputy Mayor, Erlangen (Germany)

Ms Susanne LENDER-CASSENS, Deputy Mayor, Erlangen (Germany)

Mr Francisco Javier AYALA ORTEGA, Mayor of Fuenlabrada (Spain)

Mr Imanol LANDA JAUREGI, Mayor of Getxo (Spain)

Mr Yasutomo SUZUKI, Mayor of Hamamatsu (Japan)

Mr Pantelis KOLOKAS, Deputy Mayor of Ioannina (Greece)

Mr Harald FURRE, Mayor of Kristiansand (Norway)

Mr Damien EGAN, Mayor of the London Borough of Lewisham (United Kingdom)

Mr Nicos NICOLAIDES, Mayor of Limassol (Cyprus)

Mr Fernando MEDINA, Mayor of Lisbon (Portugal)

Mr Mr Bernardino SOARES, Mayor of Loures (Portugal)

Mr Hryhoriy PUSTOVIT, Acting Mayor of Lutsk (Ukraine)

Cr Bob TURNER, Mayor of Melton (Australia)

Ms Cecilia Soto, Federal Chairwoman of the Standing Committee on the City of Mexico, LXIII Legislature of Mexican Federal Congress (Mexico)

Mr Isaltino MORAIS, Mayor of Oeiras (Portugal)

Mr Anatoliy VERSHINA, Mayor of Pavlograd (Ukraine)

Mr Luca VECCHI, Mayor of Reggio Emilia (Italy)

Mr Ardell Fr. BREDE, Mayor of City of Rochester, Minnesota (USA)

Mr Jordi VIÑAS, Mayor of Salt (Spain)

Mr Eneko GOIA, Mayor of San Sebastian/Donostia (Spain)

Mr Emídio SOUSA, Mayor of Santa Maria da Feira (Portugal)

Mr Maurizio MANGIALARDI, Mayor of Senigallia (Italy)

Mr Roland RIES, Mayor of Strasbourg (France)

Mr Carlos Enrique ALONSO RODRIGUEZ, President of the Cabildo of Tenerife(Spain)

Ms Chiara APPENDINO, Mayor of Torino (Italy)

Mr Sergiy MORGUNOV, Mayor of Vynnytsia (Ukraine)

Mr Pedro SANTISTEVE ROCHE, Mayor of Zaragoza (Spain)

pressenza.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας