Ο Τραμπ «στραγγαλίζει» το Βερολίνο – «Θα εξαφανίσω τα γερμανικά αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ» – Ο εμπορικός «πόλεμος» ξεκίνησε




Αποφασισμένος να ακολουθήσει πιστά το δόγμα «η Αμερική πρώτα απ’ όλα» εμφανίζεται πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι να οδηγήσει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκτός της αμερικανικής αγοράς, όπως υποστηρίζει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, επικαλούμενη πληροφορίες για σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού πρόεδρου στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, βασική του επιλογή είναι η αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας και ο επαναπατρισμός της παραγωγής. Για την επίτευξη του πρώτου στόχου αναγγέλλεται η εφαρμογή μιας κεϋνσιανής πολιτικής, δηλαδή η χρηματοδότηση έργων υποδομής μέσω δημόσιου χρέους, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και άρα το διαθέσιμο εισόδημα.

Αρκετά ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα στο παρελθόν, έχουν σχολιάσει θετικά τις δηλώσεις του Τραμπ, που υποσχέθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αποδείξει πως «ο προστατευτισμός λειτουργεί».

Ξεκάθαρος στόχος του Τραμπ είναι να βγάλει νοκ-άουτ την γερμανική αυτοβιομηχανία, που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Γερμανίας. Θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο, ως εδώ!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στο να οδηγήσει εκτός των ΗΠΑ τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ανέφερε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ είπε στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν πως θέλει να σταματήσει τις Mercedes-Benz να περιφέρονται στη Νέα Υόρκη.



Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ελέγχουν το 90% της αμερικανικής αγοράς πολυτελών οχημάτων, με την BMW να είναι ιδιοκτήτρια των εμπορικών σημάτων Rolls-Royce και BMW ενώ η Daimler έχει την Mercedes-Benz και η Volkswagen ελέγχει τις Bentley, Bugatti, Porsche και Audi.

Η κυβέρνηση του Τραμπ ξεκίνησε εμπορικές έρευνες για το κατά πόσο οι εισαγωγές οχημάτων έχουν πλήξει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Επικαλούμενο αρκετούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες, που δεν κατονομάζονται, στο δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρεται πως ο Τραμπ δήλωσε στον Μακρόν τον Απρίλιο ότι θα εμμείνει στην εμπορική του πολιτική για τόσο καιρό ώστε να μην κυκλοφορούν πια μοντέλα της Mercedes-Benz στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Εντός της ΕΕ, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη κατά της απόφασης του προέδρου Τραμπ είναι ήδη ισχυρές. Το Βερολίνο, διά στόματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τους τελωνειακούς δασμούς «παράνομους». «Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτούς τους δασμούς.

Εκτιμάμε ότι είναι παράνομοι κι ότι η απόφαση επιβολής τους εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Και προστίθεται: «Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) να μην εξαιρέσει σε μόνιμη βάση (την Ευρώπη) θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ, η οποία είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση από πλευράς της Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτή την παράνομη και λανθασμένη απόφαση, που κλείνει την πόρτα για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον», είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος, ωστόσο, ανέφερε πως θα επικοινωνήσει άμεσα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πλέον ο οικονομικός πόλεμος έχει ξεκινήσει. Σίγουρα θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι, η απόφαση του Ν. Τραμπ αλλάζει πλέον τα δεδομένα.
pentapostagma.gr
Σχόλια