Η κυνηγός μετεωριτών Yang Kexin, εκθέτει 300 δείγματα μετεωρίτη, αυτού του μυστηριώδη επισκέπτη από το διάστημα, που ονειρεύεται από παιδί
Η κυνηγός μετεωριτών Yang Kexin, φιλοξενεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο στο μουσείο, όπου εκθέτει δωρεάν θραύσματα μετεωριτών που συνέλεξε στην έρημο
Απέρριψε πολλές οικονομικές προσφορές για να πουλήσει τα εκθέματα και προτιμά να τα μοιράζεται με το κοινό, χωρίς χρήματα.

όταν ήταν παιδί, κοίταζε τις καλοκαιρινές νύχτες τον ουρανό, από την αυλή του πατρικού της σπιτιού στην αγροτική επαρχία Guizhou της νοτιοδυτικής Κίνας.
αναρωτιόταν με τι μοιάζουν τα αστέρια και εάν μπορούσε να τα συλλέξει...
όταν μεγάλωσε επικεντρώθηκε σε πιο επίγεια θέματα της ενήλικης ζωής, αλλά ποτέ δεν σταματούσε να σκέφτεται αυτές τις πυρακτωμένες σφαίρες που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό.
Στη συνέχεια, μια μέρα, η δουλειά οδήγησε την Yang στο Xinjiang στην ξηρή βορειοδυτική Κίνα.
Εκεί κάποιος της έδειξε έναν μετεωρίτη που βρέθηκε στην έρημο Gobi.
Στην απέραντη έρημο Gobi της περιοχής, η Yang ξαναβρήκε το παιδικό της πάθος και ξεκίνησε μια ζωή γεμάτη από περιπέτεια, που συνδέεται με τους μυστηριώδεις επισκέπτες του κόσμου.

Η Yang Kexin είναι κυνηγός μετεωριτών.
Στα μέσα του 2017 μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της στην πατρίδα της, στο Guiyang (the capital city of Guizhou) και άνοιξε ένα μικρό μουσείο, όπου εκθέτει δωρεάν περίπου 300 μετεωρίτες
Στο ζήλο της να εντοπίσει θραύσματα μετεωριτών, έχει διασχίσει την έρημο Gobi εκατοντάδες φορές.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει συλλέξει περισσότερα από 600 δείγματα μετεωριτών που ζυγίζουν συνολικά 400 κιλά (882 λίβρες).

"Έχω δωρίσει μερικούς από τους μετεωρίτες μου σε ερευνητές της ηπειρωτικής χώρας, επειδή η μεγαλύτερη αξία για τους μετεωρίτες είναι η επιστημονική έρευνα", δήλωσε η28χρονη Yang, στο South China Morning Post

Η Κίνα δεν έχει κανονισμούς που να ρυθμίζουν ποιος κατέχει τους μετεωρίτες που προσγειώνονται στο έδαφός της,
οπότε κανένας νόμος δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να συλλέγουν και να εμπορεύονται αυτά τα κομμάτια της ουράνιας σφαίρας.
Οι μετεωρίτες μπορούν να επιφέρουν σημαντικό κέρδος στην επικερδή αγορά της χώρας.
*******************************
Μετεωρίτες πωλούνται προς 8.000 δολάρια ΗΠΑ ανά γραμμάριο, μετά από πτώση μετεωρίτη κοντά στα σύνορα Κίνας-Μυανμάρ, που προκάλεσε το κυνήγι θησαυρού
**************************************


Στις αρχές του μήνα, τα κομμάτια ενός μετεωρίτη που έλαμψαν στον ουρανό και προσγειώθηκαν κοντά στο Xishuangbanna, στην επαρχία Yunnan της νοτιοδυτικής Κίνας, προσφέρθηκαν προς πώληση μέχρι και 50.000 γιουάν (7.800 δολάρια ΗΠΑ) ανά γραμμάριο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Συνηθέστερα, οι μετεωρίτες είναι γνωστό ότι πωλούνται για 500 γιουάν (78 δολάρια ΗΠΑ) ανά γραμμάριο, τιμή που τους καθιστά ακόμα πιο ακριβούς από τον χρυσό, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων caijing.com.cn.

Αλλά η Yang απέρριψε πολλές προσφορές για να αγοράσουν τα "αστέρια" της και επέλεξε να μοιραστεί αυτά τα "δώρα από το διάστημα" με το κοινό.
«Δεν θα πουλήσω τα υπόλοιπα αστέρια μου», είπε η Yang. "Πίσω από κάθε ένα από αυτά, υπάρχει μια δική μου ιστορία και μια επίπονη διαδικασία κυνηγιού για το καθένα από αυτά.
Το μουσείο, που στεγάζεται σε ένα δωμάτιο περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο με αντίκες, είναι το μόνο του είδους του, στη νοτιοδυτική Κίνα.
Ο σπάνιος χώρος, έδωσε το πράσινο φως στην επαρχία όπου μεγάλωσε η Yang και εκεί σπάρθηκε ο σπόρος, για την ενδεχόμενη παρουσία της, ως σεβαστής συλλέκτριας μετεωριτών.
Η συλλογή της περιλαμβάνει πολλούς μετεωρίτες που έχουν πιστοποιηθεί από την Μετεωρική Εταιρεία (Meteoritical Society) μη κερδοσκοπική ακαδημαϊκή οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία προωθεί την πλανητική επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση.Η Yang που άνοιξε το μουσείο αφότου εγκατέλειψε τη δουλειά της στο Xinjiang, επιβαρύνεται με δυο ιδιότητες, αφού είναι το μοναδικό μέλος του προσωπικού και ταυτόχρονα ο φορέας της χρηματοδότησης της.
**********************
Φωτογραφία:
Μουσείο μετεωρίτων της Yang Kexin στο Guiyang.
****************************************
Προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα για να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα με την πώληση αντικειμένων από άλλες πολύτιμες πέτρες, όπως το νεφρίτη, που είχε συλλέξει στο Xinjiang, αλλά σταμάτησε να το κάνει, λόγω της αίσθησης ότι δεν ήταν αληθινό για τη μετεωρολογική της αποστολή.
Αντ 'αυτού, πουλάει μικρά δείγματα μετεωριτών και αντικείμενα από μετεωρίτες, που αποφέρουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.
***************************************
Σπάνιος μετεωρίτης 70 λιβρών πουλήθηκε στο ρεκόρ τιμής των 237.500 ΗΠΑ δολαρίων στο Christie (online Christie’s auction)
*********************************************"Κατά τους καλούς χρόνους, μπορώ να βγάλω πάνω από 5.000 yuan το μήνα", δήλωσε η Yang. «Είμαι φτωχιά και αγωνίζομαι να συντηρήσω αυτό το μουσείο. Ελπίζω ότι θα μπορούσα να λάβω κάποια βοήθεια από τις αρχές ή από την κοινωνία. "

Το Ινστιτούτο Γεωχημείας της Ακαδημίας Κινέζικων Επιστημών (Institute of Geochemistry at the Academy of Chinese Sciences) στο Guiyang παρέχει στο μουσείο μετεωρολογικές συμβουλές και φέρνει επιστήμονες για διαλέξεις.


Η Yang θα ήθελε το μουσείο να συνεργαστεί με τοπικά σχολεία σε προγράμματα που θα αποκαλύψουν τα θαύματα του εξωγήινου κόσμου σε νέους μαθητές. «Βρήκα ότι όλο και περισσότερα παιδιά ενδιαφέρονται για πράγματα από τον ουρανό», είπε. "Δέχομαι καθημερινά δεκάδες επισκέπτες στο μουσείο μου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γονείς και φέρνουν μαζί τους τα παιδιά".
Το σημείο καμπής στην ερωτική σχέση της Yang’s με τους μετεωρίτες ήρθε το 2012, όταν ξεκίνησε μια δουλειά ως πωλήτρια εξοπλισμού ορυχείων άνθρακα στο Hami, μια πόλη στο Xinjiang.
Στα νότια βρισκόταν η έρημος Gobi, ένας γνωστός προορισμός για τους κυνηγούς μετεωριτών. Όταν κάποιος έδειξε στην Yang έναν μετεωρίτη που βρέθηκε στην έρημο, εκείνη βρήκε το αληθινό νόημα στη ζωή της.
«Είμαι περίεργη για μετεωρίτες», είπε. "Είναι τόσο σπάνιοι. Νομίζω ότι θα ήμουν τυχερή αν μπορούσα να βρω και να αγγίξω αυτά τα αστέρια. "

Έτσι, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, η Yang και μερικοί φίλοι της οδηγήθηκαν στην έρημο για να αναζητήσουν μετεωρίτες σε μερικά από τα 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα - μια έκταση περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τη Βρετανία -
Θυμάται έντονα τη συγκίνηση της, όταν βρήκε έναν μετεωρίτη για πρώτη φορά. Μετά από τρεις μέρες που έψαξαν στις άγονες εκτάσεις των χαλικιών και στις βραχώδεις εκβολές του Gobi και δεν βρήκαν τίποτα, εκείνη και η ομάδα της ετοιμάστηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι.
Τότε η Yang παρατήρησε μια ασυνήθιστη πέτρα.
Φαινόταν να είναι ο μυστηριώδης επισκέπτης από το εξωτερικό διάστημα, που ονειρευόταν από καιρό για μια συνάντηση μαζί του.
"Η πλευρά του μετεωρίτη που αγγίζει τη γη είναι σκουριασμένη [λόγω των μετάλλων μέσα σε αυτόν]", δήλωσε η Yang.
"Ήταν βαρύτερος από τις συνηθισμένες πέτρες. Και μαγνητικός. Από αυτές τις ενδείξεις, είχα το 80% της βεβαιότητας, ότι ήταν ένας μετεωρίτης.
"Σχεδόν γονάτισα μπροστά του, ήμουν τόσο ενθουσιασμένη", είπε.
Η Yang έμαθε τον σκληρό τρόπο και την προσεκτική προετοιμασία που είναι απαραίτητη για το κυνήγι μετεωριτών στην έρημο.


Το ξηρό κλίμα βοηθά στη διατήρηση οποιωνδήποτε θραυσμάτων μετεωριτών που προσγειώνονται εκεί, αλλά μπορεί να φέρει βαριές αμμοθύελλες την άνοιξη και καυτές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Το 2013, ένα από τα πρώτα της ταξίδια στο Lop Nor - μια αποξηραμένη πρώην αλατισμένη λίμνη ανάμεσα στις απολήξεις Taklamakan και Kumtag στο νοτιοανατολικό Xinjiang - σχεδόν θα της κόστιζε τη ζωή.
Δύο SUVs είχαν προσληφθεί για την αποστολή σε αυτή τη "νεκρή ζώνη". Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν, η Yang βρισκόταν εκατοντάδες μέτρα μακριά, ψάχνοντας για μετεωρίτες.
Κάθε ομάδα επιβατών υπέθετε λανθασμένα ότι η Yang θα βρισκόταν στο αυτοκίνητο του άλλου και θα οδηγούσε, αφήνοντάς το πίσω.
Μόνο αφού είχαν οδηγήσει 40χλμ και σταμάτησαν να ελέγξουν τα ελαστικά τους, παρατήρησαν ότι η Yang έλειπε. Με πανικό, έσπευσαν πίσω στην περιοχή.
Ανησυχούσαν αν θα την έβρισκαν και αν θα ήταν εντάξει


Η Yang ξημερώθηκε σε μια σκοτεινή, κρύα έρημο και φοβόταν ότι θα συναντήσει άγρια ζώα. Διψούσε πολύ και έχασε τις δυνάμμεις της, το κινητό της δεν έδινε σήμα. Μόνο ο φακός της μπορούσε να λειτουργεί ακόμα και ήταν η μόνη της ελπίδα.
Ξαφνικά είδε τα φώτα από τα αυτοκίνητα της ομάδας της μέσα στο σκοτάδι. Συνειδητοποίησε με χαρά ότι τη βρήκαν.
Η Yang δεν περπάτησε ποτέ ξανά στην έρημο χωρίς σωστό βασικό εξοπλισμό για το ταξίδι της 


( φορητούς υπολογιστές, GPS πλοήγησης, άφθονο νερό, φαγητό και βενζίνη).
Αυτή η απειλητική για τη ζωή της εμπειρία δεν κατάφερε να μειώσει τον ενθουσιασμό της για την προσήλωσή της - ή για την αποστολή της- που παραμένει στο να «βρει περισσότερα αστέρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας