Τριπλό νομοθετικό πακέτο εφαρμογής ΚΑΠ στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας

Τριπλό νομοθετικό πακέτο εφαρμογής ΚΑΠ στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας Σε τρεις «Omnnibus», δηλαδή κανονιστικούς κανονισμούς σχετικά με τα σχέδια στρατηγικής της ΚΑΠ, την ενιαία κοινή αγορά και τη χρηματοδότηση-παρακολούθηση της εστιάζει το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδριάζει την Δευτέρα τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες. Το παράδοξο είναι, ότι ενώ η τρέχουσα ΚΑΠ, που αναθεωρήθηκε τον περασμένο χρόνο ενσωματώνοντας κάποιες νέες διατάξεις «απλοποίησης», με έναν γενικό κανονισμό «omnibus», τώρα επιχειρείται πριν καν υιοθετηθεί το βαρύ νομοθετικό πακέτο για το νέο μοντέλο παράδοσης μετά το 2020, ένα τριπλό κανονιστικό πλαίσιο που κατά τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο Φιλ Χόγκαν θα οδηγεί σε πιο ευέλικτες και απλούστερες διαδικασίες ενσωματώνοντας τις προτάσεις των κρατών-μελών. Στο παρόν πάντως συμβούλιο, πρώτο υπό την Αυστριακή προεδρεία, θα επιχειρηθεί οι προτάσεις των υπουργών να συμβάλλουν στην εφαρμογή των ιδεών για τη μελλοντική ΚΑΠ, όπως παρουσιάστηκαν στην έκθεση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα τον περασμένο Δεκέμβριο. Να σημειωθεί ότι τα νέα δεδομένα επιβάλλουν: στρατηγικό σχεδιασμό καθώς η λογική των δύο πυλώνων καταργείται και τη θέση τους παίρνουν τομεακές παρεμβάσεις (άμεσων, ΚΟΑ, αγροτικής ανάπτυξης), αλλά και διοικητική ανασυγκρότηση. Και οι δύο αλλαγές, που θα υπηρετήσουν το νέο μοντέλο δημιουργούν προαπαιτούμενα επιδόσεων, που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, είναι μείζονος σημασίας και ξεπερνούν την «κουβέντα περί ύψους προϋπολογισμού», καθώς συνδέουν στόχους πολιτικής με αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τους πόρους οι οποίοι θα εισρέουν στη χώρα. Απέναντι, σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο - η Ελλάδα αναζητά συμμαχίες, κάτι που θα επαναβεβαιωθεί και στο τρέχον σύμβούλιο, ώστε: να μείνει ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ τουλάχιστον στα ίδια με τώρα επίπεδα, και οι ετήσιες απώλειες των άμεσων να μην ξεπεράσουν το 1,5 δις. ευρώ, να μην εφαρμοστεί η πλήρης εξωτερική σύγκλιση στα δικαιώματα βάσει στρεμμάτων που θα στοιχήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, να αποτραπούν ζητήματα αιρεσιμότητας, που επιτρέπουν πολιτικές συγχρηματοδότησης και επανεθνικοποίησης. * Στο περιθώριο της συνόδου εκτός από τα παραπάνω θέματα, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το έντονο πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Πολωνία.


Σε τρεις «Omnnibus», δηλαδή κανονιστικούς κανονισμούς σχετικά με τα σχέδια στρατηγικής της ΚΑΠ, την ενιαία κοινή αγορά και τη χρηματοδότηση-παρακολούθηση της εστιάζει το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδριάζει την Δευτέρα τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες.

Το παράδοξο είναι, ότι ενώ η τρέχουσα ΚΑΠ, που αναθεωρήθηκε τον περασμένο χρόνο ενσωματώνοντας κάποιες νέες διατάξεις «απλοποίησης», με έναν γενικό κανονισμό «omnibus», τώρα επιχειρείται πριν καν υιοθετηθεί το βαρύ νομοθετικό πακέτο για το νέο μοντέλο παράδοσης μετά το 2020, ένα τριπλό κανονιστικό πλαίσιο που κατά τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο Φιλ Χόγκαν θα οδηγεί σε πιο ευέλικτες και απλούστερες διαδικασίες ενσωματώνοντας τις προτάσεις των κρατών-μελών.




Στο παρόν πάντως συμβούλιο, πρώτο υπό την Αυστριακή προεδρεία, θα επιχειρηθεί οι προτάσεις των υπουργών να συμβάλλουν στην εφαρμογή των ιδεών για τη μελλοντική ΚΑΠ, όπως παρουσιάστηκαν στην έκθεση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι τα νέα δεδομένα επιβάλλουν: στρατηγικό σχεδιασμό καθώς η λογική των δύο πυλώνων καταργείται και τη θέση τους παίρνουν τομεακές παρεμβάσεις (άμεσων, ΚΟΑ, αγροτικής ανάπτυξης), αλλά και διοικητική ανασυγκρότηση.

Και οι δύο αλλαγές, που θα υπηρετήσουν το νέο μοντέλο δημιουργούν προαπαιτούμενα επιδόσεων, που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, είναι μείζονος σημασίας και ξεπερνούν την «κουβέντα περί ύψους προϋπολογισμού», καθώς συνδέουν στόχους πολιτικής με αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τους πόρους οι οποίοι θα εισρέουν στη χώρα.

Απέναντι, σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο - η Ελλάδα αναζητά συμμαχίες, κάτι που θα επαναβεβαιωθεί και στο τρέχον σύμβούλιο, ώστε:
να μείνει ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ τουλάχιστον στα ίδια με τώρα επίπεδα, και οι ετήσιες απώλειες των άμεσων να μην ξεπεράσουν το 1,5 δις. ευρώ,
να μην εφαρμοστεί η πλήρης εξωτερική σύγκλιση στα δικαιώματα βάσει στρεμμάτων που θα στοιχήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ,
να αποτραπούν ζητήματα αιρεσιμότητας, που επιτρέπουν πολιτικές συγχρηματοδότησης και επανεθνικοποίησης.

* Στο περιθώριο της συνόδου εκτός από τα παραπάνω θέματα, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το έντονο πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Πολωνία.

agronews.gr
Σχόλια