Η μάχη της Αυστραλίας κατά των κινεζικών πολιτικών παρεμβάσεων

Η μάχη της Αυστραλίας κατά των κινεζικών πολιτικών παρεμβάσεων Ο Turnbull και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang στην Έκτη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης CEO Αυστραλίας-Κίνας, στο Σίδνεϊ, τον Μάρτιο του 2017. REUTERS Τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εισήγαγε νομοθεσία για να καταστήσει παράνομες τις ξένες παρεμβάσεις στην αυστραλιανή πολιτική, ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull δήλωσε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι η κλίμακα της απειλής για την αυστραλιανή δημοκρατία και κυριαρχία από ξένες εκστρατείες επιρροής ήταν "άνευ προηγουμένου". Ο Turnbull δεν κατονόμασε κανέναν αλλά οι προτεινόμενοι νόμοι είχαν σαφώς ως στόχο κυρίως την κινεζική συγκεκαλυμμένη παρέμβαση. Τον περασμένο Ιούνιο, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ψήφισε τη νομοθεσία. Τα τελευταία χρόνια, οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Αυστραλίας έχουν όλο και περισσότερο απογοητευτεί από την ανεπάρκεια των νόμων της χώρας περί κατασκοπείας και αισθάνονται αδύναμες ενάντια στη νέα απειλή από την ξένη παρέμβαση, η οποία έχει ανθίσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όταν πρότεινε τη νέα νομοθεσία, η κυβέρνηση του Turnbull σημείωσε [2] ότι οι υπάρχοντες νόμοι δεν στοχεύουν την συμπεριφορά ξένων κυβερνήσεων που “υπολείπεται της κατασκοπείας αλλά έχουνσκοπό να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας ή να επηρεάσουν τις πολιτικές ή κυβερνητικές διαδικασίες της Αυστραλίας”. Αυτή η ατιμωρησία, είπε, είχε δημιουργήσει “ένα επιτρεπτικό περιβάλλον δραστηριοποίησης για κακόβουλους ξένους δρώντες".
Ο Turnbull και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang στην Έκτη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης CEO Αυστραλίας-Κίνας, στο Σίδνεϊ, τον Μάρτιο του 2017. REUTERSΤον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εισήγαγε νομοθεσία για να καταστήσει παράνομες τις ξένες παρεμβάσεις στην αυστραλιανή πολιτική, ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull δήλωσε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι η κλίμακα της απειλής για την αυστραλιανή δημοκρατία και κυριαρχία από ξένες εκστρατείες επιρροής ήταν "άνευ προηγουμένου". Ο Turnbull δεν κατονόμασε κανέναν αλλά οι προτεινόμενοι νόμοι είχαν σαφώς ως στόχο κυρίως την κινεζική συγκεκαλυμμένη παρέμβαση. Τον περασμένο Ιούνιο, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ψήφισε τη νομοθεσία.
Τα τελευταία χρόνια, οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Αυστραλίας έχουν όλο και περισσότερο απογοητευτεί από την ανεπάρκεια των νόμων της χώρας περί κατασκοπείας και αισθάνονται αδύναμες ενάντια στη νέα απειλή από την ξένη παρέμβαση, η οποία έχει ανθίσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όταν πρότεινε τη νέα νομοθεσία, η κυβέρνηση του Turnbull σημείωσε [2] ότι οι υπάρχοντες νόμοι δεν στοχεύουν την συμπεριφορά ξένων κυβερνήσεων που “υπολείπεται της κατασκοπείας αλλά έχουνσκοπό να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας ή να επηρεάσουν τις πολιτικές ή κυβερνητικές διαδικασίες της Αυστραλίας”. Αυτή η ατιμωρησία, είπε, είχε δημιουργήσει “ένα επιτρεπτικό περιβάλλον δραστηριοποίησης για κακόβουλους ξένους δρώντες".

ForeignAffairs
Σχόλια