Η ξηρασία αφάνισε τον πολιτισμό των ΜάγιαΕνας από τρεις μεγάλους πολιτισμούς της αμερικανικής ηπείρου πριν την έλευση των ευρωπαίων κατακτητών ήταν αυτός των Μάγια οι ρίζες του οποίου πάνε πίσω στην δεύτερη χιλιετία π.Χ αλλά η ακμή του καταγράφεται από το 250 μ.Χ έως το 800 μ.Χ..


Η αυτοκρατορία των Μάγια περιελάμβανε περιοχές όπως το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και το Μπελίζ. Οι Μάγια ανέπτυξαν ένα πολιτισμό με κεντρικό άξονα την αστρονομία και τα μαθηματικά και οι ειδικοί τον θεωρούν ανώτερο από εκείνο τον Αζτέκων και των Ινκας. Οπως και οι άλλοι δύο μεγάλοι πολιτισμοί έτσι και αυτός των Μάγια άφησε πίσω του τα ερείπια μεγάλων πόλεων και μεγαλοπρεπή μνημεία.

Η απότομη κατάρρευση και η εξαφάνιση του πολιτισμού των Μάγια αποτελεί ένα αίνιγμα που προσπαθούν ανεπιτυχώς να λύσουν οι αρχαιολόγοι εδώ και πολλά χρόνια. Εχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για την εξαφάνιση του πολιτισμού των Μάγια όπως ότι αυτή ήταν προϊόν πολεμικών συγκρούσεων ή ότι για κάποιο λόγο διεκόπησαν οι εμπορικές συναλλαγές που είχαν αναπτύξει στις οποίες βασίζονταν ο πολιτισμό τους. Τα τελευταία χρόνια κάποιες μελέτες συνέδεσαν την εξαφάνιση των Μάγια με κλιματικές αλλαγές και ακραία φαινόμενα. Η τελευταία μελέτη για την εξαφάνιση των Μάγια έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών οι οποίοι πήγαν συνέλεξαν δείγματα από μια λίμνη στην χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και προχώρησαν σε αναλύσεις.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν ότι την επίμαχη περίοδο που συντελείται η κατάρρευση του πολιτισμού των Μάγια ολόκληρη η περιοχή του Μεξικού βίωσε μια πρωτοφανούς έντασης ξηρασία. Σύμφωνα με τους ερευνητές η απαραίτητη για πολλούς λόγους βροχόπτωση σε ολόκληρο το Μεξικό μειώθηκε εκείνη την χρονική περίοδο κατά 70% η οποία οδήγησε στην εγκατάλειψη των μεγάλων αστικών κέντρων των Μάγια από τους κατοίκους τους γεγονός που σήμανε και το τέλος της αυτοκρατορίας τους και εν τέλει του πολιτισμού τους.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας