ΟΗΕ: Η Β. Κορέα δεν σταμάτησε το πυρηνικό της πρόγραμμα...

ΟΗΕ: Η Β. Κορέα δεν σταμάτησε το πυρηνικό της πρόγραμμα... Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ παραβιάζει τις κυρώσεις του, συνεχίζει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, παρά τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, Τραμπ και Κιμ στη Σιγκαπούρη, και... διατηρεί τη στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα έχει κατορθώσει να «σπάσει» το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί λόγω του πυρηνικού προγράμματος. Σύμφωνα με περίληψη έκθεσης που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Associated Press, η Πιονγιάνγκ επιχείρησε να πουλήσει οπλισμό, όπως μικρά και ελαφρά όπλα, και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω ξένων μεσαζόντων, μεταξύ των οποίων Σύροι λαθρέμποροι όπλων, στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, αλλά και σε ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και το Σουδάν. Επιπλέον, συνεχίζει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη χώρα ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους ειδικούς που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συνεχίζεται η έρευνα για άτομα, εταιρείες και άλλες οντότητες στην Ασία που παρανόμως προμηθεύουν τη Βόρεια Κορέα με φυγοκεντρητές για το πυρηνικό της πρόγραμμα ή προσπάθησαν να πουλήσουν ευρέως φάσματος στρατιωτικό υλικό σε κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η έκθεση αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα «δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της» και «συνεχίζει να αψηφά τα ψηφίσματα που ορίζουν κυρώσεις», καθώς διαπιστώθηκαν εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου, αργού πετρελαίου και άνθρακα, με «αυξανόμενα τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους απόκρυψης» των ενεργειών αυτών. Μεταξύ των μεθόδων αυτών περιλαμβάνονται συστήματα απενεργοποίησης των προγραμμάτων ανίχνευσης, η «μεταμφίεση» βορειοκορεατικών δεξαμενοπλοίων, παράνομες αλλαγές ονομάτων πλοίων, νυχτερινές μεταφορές κ.ο.κ. Οι πρώτες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ επιβλήθηκαν μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006 και έπειτα από κάθε νέα δοκιμή γίνονταν αυστηρότερες. Ήδη από τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι παράνομα εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, πολύ περισσότερο από τα 500 χιλιάδες βαρέλια που της επιτρέπεται ετησίως. Μάλιστα κατέθεσαν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Βόρεια Κορέα έχει κατορθώσει να εισαγάγει τριπλάσια ποσότητα από την επιτρεπόμενη.




Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ παραβιάζει τις κυρώσεις του, συνεχίζει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, παρά τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, Τραμπ και Κιμ στη Σιγκαπούρη, και...
διατηρεί τη στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα έχει κατορθώσει να «σπάσει» το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί λόγω του πυρηνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με περίληψη έκθεσης που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Associated Press, η Πιονγιάνγκ επιχείρησε να πουλήσει οπλισμό, όπως μικρά και ελαφρά όπλα, και άλλα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω ξένων μεσαζόντων, μεταξύ των οποίων Σύροι λαθρέμποροι όπλων, στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, αλλά και σε ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και το Σουδάν.

Επιπλέον, συνεχίζει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη χώρα ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συνεχίζεται η έρευνα για άτομα, εταιρείες και άλλες οντότητες στην Ασία που παρανόμως προμηθεύουν τη Βόρεια Κορέα με φυγοκεντρητές για το πυρηνικό της πρόγραμμα ή προσπάθησαν να πουλήσουν ευρέως φάσματος στρατιωτικό υλικό σε κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα «δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της» και «συνεχίζει να αψηφά τα ψηφίσματα που ορίζουν κυρώσεις», καθώς διαπιστώθηκαν εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου, αργού πετρελαίου και άνθρακα, με «αυξανόμενα τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους απόκρυψης» των ενεργειών αυτών.

Μεταξύ των μεθόδων αυτών περιλαμβάνονται συστήματα απενεργοποίησης των προγραμμάτων ανίχνευσης, η «μεταμφίεση» βορειοκορεατικών δεξαμενοπλοίων, παράνομες αλλαγές ονομάτων πλοίων, νυχτερινές μεταφορές κ.ο.κ.

Οι πρώτες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ επιβλήθηκαν μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή το 2006 και έπειτα από κάθε νέα δοκιμή γίνονταν αυστηρότερες.

Ήδη από τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι παράνομα εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, πολύ περισσότερο από τα 500 χιλιάδες βαρέλια που της επιτρέπεται ετησίως. Μάλιστα κατέθεσαν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Βόρεια Κορέα έχει κατορθώσει να εισαγάγει τριπλάσια ποσότητα από την επιτρεπόμενη.

efsyn.gr
Σχόλια