Κίνα: Παγκόσμια πρωτιά γεωθερμικής ενέργειας

Κίνα: Παγκόσμια πρωτιά γεωθερμικής ενέργειας Λιγότερο από μια δεκαετία μετά την έναρξη του κρατικού προγράμματος για την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, η Κίνα διαθέτει πλέον τη μεγαλύτερη ποσότητα γεωθερμικής κεντρικής θέρμανσης από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, προσφέροντας έναν πιο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για τη θέρμανση των κοινοτήτων, μετριάζοντας τις συνέπειες από την καύση του άνθρακα. Η γεωθερμική τεχνολογία αξιοποιεί τη θερμότητα που βρίσκεται φυσιολογικά εντός της γης, και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτεία του Άινταχο τη δεκαετία του 1890. Σε αντίθεση με την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια, παρέχει συνεχή, αποτελεσματική ενέργεια, με σχεδόν μηδενικά επίπεδα εκπομπών. Οι γεωθερμικοί ενεργειακοί πόροι της Κίνας είναι πολύ πλούσιοι, με τους γεωθερμικούς πόρους μικρού βάθους να μπορούν να εξάγουν ετησίως το ισοδύναμο 700 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα, με δυνατότητα να υπερδιπλασιαστεί αυτή η ποσότητα στο μέλλον. Η σημερινή γεωθερμική χρήση είναι σχετικά μικρή σε σχέση με την κλίμακα που αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά αγγίζει συνολικά τα 500 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γεωθερμικής θέρμανσης. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας, μέχρι το 2020 η γεωθερμική θέρμανση μπορεί να φθάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Πολλές άλλες χώρες εφαρμόζουν ήδη με επιτυχία τις δυνατότητες της γεωθερμικής τεχνολογίας για λόγους κεντρικής θέρμανσης. Η Ισλανδία έχει μετατοπίσει σχεδόν πλήρως την ενεργειακή της εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, χρησιμοποιώντας τους υψηλής ποιότητας γεωθερμικούς πόρους της χώρας, μοναδικούς σε όλο τον πλανήτη, για να καλύψουν περίπου το 95% των αναγκών θέρμανσης του πληθυσμού. Στη Γαλλία, περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι στηρίζονται πλέον στη γεωθερμία για την οικιακή τους θέρμανση. Συνολικά, υπάρχουν 240 γεωθερμικά συστήματα κεντρικής θέρμανσης κοινοτήτων σε 14 χώρες στην Ευρώπη.




Λιγότερο από μια δεκαετία μετά την έναρξη του κρατικού προγράμματος για την ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, η Κίνα διαθέτει πλέον τη μεγαλύτερη ποσότητα γεωθερμικής κεντρικής θέρμανσης από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, προσφέροντας έναν πιο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για τη θέρμανση των κοινοτήτων, μετριάζοντας τις συνέπειες από την καύση του άνθρακα.

Η γεωθερμική τεχνολογία αξιοποιεί τη θερμότητα που βρίσκεται φυσιολογικά εντός της γης, και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτεία του Άινταχο τη δεκαετία του 1890. Σε αντίθεση με την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια, παρέχει συνεχή, αποτελεσματική ενέργεια, με σχεδόν μηδενικά επίπεδα εκπομπών.


Οι γεωθερμικοί ενεργειακοί πόροι της Κίνας είναι πολύ πλούσιοι, με τους γεωθερμικούς πόρους μικρού βάθους να μπορούν να εξάγουν ετησίως το ισοδύναμο 700 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα, με δυνατότητα να υπερδιπλασιαστεί αυτή η ποσότητα στο μέλλον. Η σημερινή γεωθερμική χρήση είναι σχετικά μικρή σε σχέση με την κλίμακα που αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά αγγίζει συνολικά τα 500 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γεωθερμικής θέρμανσης. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας, μέχρι το 2020 η γεωθερμική θέρμανση μπορεί να φθάσει τα 1,6 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.


Πολλές άλλες χώρες εφαρμόζουν ήδη με επιτυχία τις δυνατότητες της γεωθερμικής τεχνολογίας για λόγους κεντρικής θέρμανσης. Η Ισλανδία έχει μετατοπίσει σχεδόν πλήρως την ενεργειακή της εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές μέσα σε λιγότερο από 50 χρόνια, χρησιμοποιώντας τους υψηλής ποιότητας γεωθερμικούς πόρους της χώρας, μοναδικούς σε όλο τον πλανήτη, για να καλύψουν περίπου το 95% των αναγκών θέρμανσης του πληθυσμού. Στη Γαλλία, περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι στηρίζονται πλέον στη γεωθερμία για την οικιακή τους θέρμανση. Συνολικά, υπάρχουν 240 γεωθερμικά συστήματα κεντρικής θέρμανσης κοινοτήτων σε 14 χώρες στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr
Σχόλια