Μία δρακόλιμνη σε σχήμα καρδιάς στην κορυφή του Σμόλικα

Μία δρακόλιμνη σε σχήμα καρδιάς στην κορυφή του Σμόλικα Κάτω από την κορυφή του Σμόλικα και σε υψόμετρο 2.200 μέτρων βρίσκεται μία δρακόλιμνη σε σχήμα καρδιάς. Είναι η θρυλική δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα όπως είναι το άλλο της όνομα. Έχει μεγάλη έκταση- είναι η δεύτερη σε μέγεθος μετά από εκείνη της Γκαμήλας, στην Τύμφη- μεγάλο βάθος, σχήμα καρδιάς, ενώ ο πυθμένας κοντά στις όχθες είναι κοκκινωπός. Με τη δρακόλιμνη της Τύμφης έχουν αντιπαλότητα, ενώ τις συνδέει και ένας θρύλος. Σύμφωνα με αυτόν, ο δράκος που ζούσε στη λίμνη του Σμόλικα πολέμησε με το δράκο που ζούσε στη λίμνη της Τύμφης και ο ένας πετούσε στον άλλον τεράστιες πέτρες. Σύμφωνα με τα χωριά στην περιοχή του Σμόλικα, ο δικός τους δράκος ήταν αυτός που κέρδισε τη μάχη, επειδή χρησιμοποίησε ένα έξυπνο τέχνασμα: αντί για πέτρες, πετούσε στον αντίπαλο δράκο, τεράστιους λίθους από αλάτι. Εκείνος τους κατάπινε και όταν δίψασε, ήπιε τόσο πολύ νερό, που έσκασε. Αν βέβαια, επισκεφτείτε τα χωριά της Τύμφης, η έκβαση της μάχης ήταν διαφορετική και νικητής ο δικός τους δράκος. Πάντως, για τη δρακόλιμνη του Σμόλικα κυκλοφορούν και άλλοι θρύλοι, σαφώς πιο σκοτεινοί. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που τους συνδέουν τόσο με το μεγάλο βάθος της, όσο και με το σχεδόν άγριο τοπίο που την περιβάλλει: αλπικά λιβάδια, πυκνά δάση, ενώ φιλοξενεί τους αλπικούς τρίτωνες, μικρά και όμορφα αμφίβια που μοιάζουν με δράκο. Το τοπίο που περιβάλλει τη δρακόλιμνη μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Και όσοι την επισκέπτονται μένουν εντυπωσιασμένοι με την ομορφιά. Ο Σμόλικας εκτείνεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τύμφης, με όριο το φαράγγι του Αώου. Το μονοπάτι για την δρακόλιμνη του Σμόλικα ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή, στην εθνική οδό Κόνιτσας - Κοζάνης.




Κάτω από την κορυφή του Σμόλικα και σε υψόμετρο 2.200 μέτρων βρίσκεται μία δρακόλιμνη σε σχήμα καρδιάς. Είναι η θρυλική δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα όπως είναι το άλλο της όνομα. Έχει μεγάλη έκταση- είναι η δεύτερη σε μέγεθος μετά από εκείνη της Γκαμήλας, στην Τύμφη- μεγάλο βάθος, σχήμα καρδιάς, ενώ ο πυθμένας κοντά στις όχθες είναι κοκκινωπός.



Με τη δρακόλιμνη της Τύμφης έχουν αντιπαλότητα, ενώ τις συνδέει και ένας θρύλος. Σύμφωνα με αυτόν, ο δράκος που ζούσε στη λίμνη του Σμόλικα πολέμησε με το δράκο που ζούσε στη λίμνη της Τύμφης και ο ένας πετούσε στον άλλον τεράστιες πέτρες.


Σύμφωνα με τα χωριά στην περιοχή του Σμόλικα, ο δικός τους δράκος ήταν αυτός που κέρδισε τη μάχη, επειδή χρησιμοποίησε ένα έξυπνο τέχνασμα: αντί για πέτρες, πετούσε στον αντίπαλο δράκο, τεράστιους λίθους από αλάτι. Εκείνος τους κατάπινε και όταν δίψασε, ήπιε τόσο πολύ νερό, που έσκασε. Αν βέβαια, επισκεφτείτε τα χωριά της Τύμφης, η έκβαση της μάχης ήταν διαφορετική και νικητής ο δικός τους δράκος.


Πάντως, για τη δρακόλιμνη του Σμόλικα κυκλοφορούν και άλλοι θρύλοι, σαφώς πιο σκοτεινοί. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που τους συνδέουν τόσο με το μεγάλο βάθος της, όσο και με το σχεδόν άγριο τοπίο που την περιβάλλει: αλπικά λιβάδια, πυκνά δάση, ενώ φιλοξενεί τους αλπικούς τρίτωνες, μικρά και όμορφα αμφίβια που μοιάζουν με δράκο.


Το τοπίο που περιβάλλει τη δρακόλιμνη μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Και όσοι την επισκέπτονται μένουν εντυπωσιασμένοι με την ομορφιά. Ο Σμόλικας εκτείνεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τύμφης, με όριο το φαράγγι του Αώου. Το μονοπάτι για την δρακόλιμνη του Σμόλικα ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή, στην εθνική οδό Κόνιτσας - Κοζάνης.













Πηγή
Σχόλια