Η Μ. Ζορμπά στα «άδυτα» των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η Μ. Ζορμπά στα «άδυτα» των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Κοινή επίσκεψη πραγματοποίησαν η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, και η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον γενικό διευθυντή της ΕΒΕ, δρα Φίλιππο Τσιμπόγλου, σε χώρους που ακόμα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία για το ευρύ κοινό. «Περήφανη» και «χαρούμενη» δήλωσε η κα Ζορμπά για τη δουλειά που είναι σε εξέλιξη στην ΕΒΕ και τόνισε ότι πλέον «η Εθνική Βιβλιοθήκη συγκαταλέγεται στις βιβλιοθήκες του κόσμου» και ότι το περιεχόμενό της «βρήκε το χώρο του». «Οι συλλογές, οι εγκαταστάσεις και ο κόσμος των τεχνολογιών θα συναντηθεί σύντομα με τον πραγματικό κόσμο των αναγνωστών. Είναι ένας χώρος που συναντώνται ο πολιτισμός και η παιδεία και θέλουμε να τον αναπτύξουμε, ώστε το κοινό να βρει το ενδιαφέρον του εδώ» συμπλήρωσε η υπουργός. Ένα «σημαντικό έργο μέσα σε έναν σημαντικό χώρο» χαρακτήρισε από την πλευρά της τη μεταφορά της ΕΒΕ στο κτίριο του ΚΠΙΣΝ, η υφυπουργός Παιδείας και αρμόδια για το δίκτυο των βιβλιοθηκών της χώρας. «Δίνει άλλες προδιαγραφές για το πώς βλέπουμε τις βιβλιοθήκες του αύριο», σημείωσε η κα Τζούφη και πρόσθεσε ότι στις νέες εγκαταστάσεις δίνεται η ευκαιρία «να καταστεί μια βιβλιοθήκη ελκυστική για το ευρύ κοινό, αλλά και οι άνθρωποι των γραμμάτων και οι ερευνητές να βρουν χώρο για να αναπτύξουν τη δουλειά τους». Οι δύο υπουργοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αναγνωστήριου Χειρογράφων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, των Θησαυροφυλακίων, του Εργαστηρίου Ψηφιοποίησης, Μικροφωτογράφισης και Φωτογραφίας και του αναγνωστηρίου του Πύργου Βιβλίων. Μάλιστα, στο αναγνωστήριο χειρογράφων παρουσιάστηκε στις υπουργούς η Ιλιάδα του Ομήρου, που εκδόθηκε στη Φλωρεντία το 1488. Στην ξενάγηση παρευρέθηκαν και συνομίλησαν με τις υπουργούς ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, Διονύσης Καψάλης και Μάνος Δημητρακόπουλος. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηνά Καστρινάκη).

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Κοινή επίσκεψη πραγματοποίησαν η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, και η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον γενικό διευθυντή της ΕΒΕ, δρα Φίλιππο Τσιμπόγλου, σε χώρους που ακόμα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία για το ευρύ κοινό.

«Περήφανη» και «χαρούμενη» δήλωσε η κα Ζορμπά για τη δουλειά που είναι σε εξέλιξη στην ΕΒΕ και τόνισε ότι πλέον «η Εθνική Βιβλιοθήκη συγκαταλέγεται στις βιβλιοθήκες του κόσμου» και ότι το περιεχόμενό της «βρήκε το χώρο του».

«Οι συλλογές, οι εγκαταστάσεις και ο κόσμος των τεχνολογιών θα συναντηθεί σύντομα με τον πραγματικό κόσμο των αναγνωστών. Είναι ένας χώρος που συναντώνται ο πολιτισμός και η παιδεία και θέλουμε να τον αναπτύξουμε, ώστε το κοινό να βρει το ενδιαφέρον του εδώ» συμπλήρωσε η υπουργός.

Ένα «σημαντικό έργο μέσα σε έναν σημαντικό χώρο» χαρακτήρισε από την πλευρά της τη μεταφορά της ΕΒΕ στο κτίριο του ΚΠΙΣΝ, η υφυπουργός Παιδείας και αρμόδια για το δίκτυο των βιβλιοθηκών της χώρας. «Δίνει άλλες προδιαγραφές για το πώς βλέπουμε τις βιβλιοθήκες του αύριο», σημείωσε η κα Τζούφη και πρόσθεσε ότι στις νέες εγκαταστάσεις δίνεται η ευκαιρία «να καταστεί μια βιβλιοθήκη ελκυστική για το ευρύ κοινό, αλλά και οι άνθρωποι των γραμμάτων και οι ερευνητές να βρουν χώρο για να αναπτύξουν τη δουλειά τους».

Οι δύο υπουργοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αναγνωστήριου Χειρογράφων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, των Θησαυροφυλακίων, του Εργαστηρίου Ψηφιοποίησης, Μικροφωτογράφισης και Φωτογραφίας και του αναγνωστηρίου του Πύργου Βιβλίων. Μάλιστα, στο αναγνωστήριο χειρογράφων παρουσιάστηκε στις υπουργούς η Ιλιάδα του Ομήρου, που εκδόθηκε στη Φλωρεντία το 1488.

Στην ξενάγηση παρευρέθηκαν και συνομίλησαν με τις υπουργούς ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου, Διονύσης Καψάλης και Μάνος Δημητρακόπουλος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηνά Καστρινάκη).
Σχόλια