Σε δημοπρασία πίνακας που ζωγράφισε τεχνητή νοημοσύνη

Σε δημοπρασία πίνακας που ζωγράφισε τεχνητή νοημοσύνη Σε δημοπρασία τίθεται την Πέμπτη από τον οίκο δημοπρασιών Christie's το «Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy», ένας πίνακας-προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρουν οι NY Times, ο πίνακας, που αναμένεται να «πιάσει» 7.000-10.000 δολάρια, αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας μεταξύ των μελών των Obvious, μιας τριάδας Γάλλων - ενός φοιτητή machine learning και δύο αποφοίτων σχολών business, κανείς εκ των οποίων δεν είχε υπόβαθρο στις καλές τέχνες. Στο εγχείρημα δεν χρησιμοποιήθηκαν μπογιές ή πινέλα, απλά ένας αλγόριθμος που έμαθε να μιμείται εικόνες που του τροφοδοτούνται από ανθρώπους - επί της προκειμένης, χιλιάδες πορτρέτα από τον 14ο αιώνα μέχρι τον 20ό. Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσον πρόκειται όντως για τέχνη, ενώ οι NY Times εκτιμούν πως πρόκειται παράλληλα για μια προσπάθεια στο πλαίσιο των επιδιώξεων των οίκων δημοπρασιών να συμβαδίσουν με τις ταχύτατες εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας. Επίσης, η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που δουλεύουν με τεχνητή νοημοσύνη οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά στις ανακοινώσεις για τη δημοπρασία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι πραγματικά καινοτόμο ή επαναστατικό στην όλη υπόθεση, καθώς πρόκειται για τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και υπάρχουν πολύ καλύτερα δείγματα σχετικής δουλειάς.




Σε δημοπρασία τίθεται την Πέμπτη από τον οίκο δημοπρασιών Christie's το «Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy», ένας πίνακας-προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως αναφέρουν οι NY Times, ο πίνακας, που αναμένεται να «πιάσει» 7.000-10.000 δολάρια, αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας μεταξύ των μελών των Obvious, μιας τριάδας Γάλλων - ενός φοιτητή machine learning και δύο αποφοίτων σχολών business, κανείς εκ των οποίων δεν είχε υπόβαθρο στις καλές τέχνες.



Στο εγχείρημα δεν χρησιμοποιήθηκαν μπογιές ή πινέλα, απλά ένας αλγόριθμος που έμαθε να μιμείται εικόνες που του τροφοδοτούνται από ανθρώπους - επί της προκειμένης, χιλιάδες πορτρέτα από τον 14ο αιώνα μέχρι τον 20ό.
Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσον πρόκειται όντως για τέχνη, ενώ οι NY Times εκτιμούν πως πρόκειται παράλληλα για μια προσπάθεια στο πλαίσιο των επιδιώξεων των οίκων δημοπρασιών να συμβαδίσουν με τις ταχύτατες εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας.
Επίσης, η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που δουλεύουν με τεχνητή νοημοσύνη οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά στις ανακοινώσεις για τη δημοπρασία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι πραγματικά καινοτόμο ή επαναστατικό στην όλη υπόθεση, καθώς πρόκειται για τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και υπάρχουν πολύ καλύτερα δείγματα σχετικής δουλειάς.
Πηγή
Σχόλια