Το τρομακτικό βίντεο από την ισχυρότερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή στην ιστορία των ΗΠΑ

Το τρομακτικό βίντεο από την ισχυρότερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή στην ιστορία των ΗΠΑ Το Cannikin ήταν μια υπόγεια δοκιμή πυρηνικών όπλων που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1971, στην Αμτσίτκα της Αλάσκας, από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δοκιμή προκάλεσε δόνηση που αντιστοιχούσε σε 6,9 Ρίχτερ Το πείραμα, μέρος της σειράς πυρηνικών δοκιμών Operation Grommet, εξέτασε το μοναδικό σχεδιασμό της κεφαλής W71 για τον αντιβαλλιστικό πύραυλο LIM-49 Spartan. Με μια απόδοση περίπου 5 μεγατόνων TNT (21 PJ), η δοκιμή ήταν η μεγαλύτερη υπόγεια έκρηξη που πραγματοποίησαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας δόνηση που αντιστοιχούσε σε 6,9 Ρίχτερ. Πριν από τη δοκιμή των πέντε μεγατόνων το 1971, έγινε δοκιμή ενός μεγατόνου (4.2 PJ), με την ονομασία Milrow, στο νησί, στις 2 Οκτωβρίου 1969 για σκοπούς βαθμονόμησης και για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επακόλουθη δοκιμή Cannikin. Το τεστ Cannikin προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους. Η Greenpeace, που διεξήγαγε την εκστρατεία, συντόνισε τις προσπάθειες για να ακυρωθεί η δοκιμή. Η προετοιμασία για τη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε ετών και περιελάμβανε εκατοντάδες προσωπικό από το εργαστήριο ακτινοβολίας Lawrence και αργότερα από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore. Η διάτρηση του άξονα για τη δοκιμή Milrow ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1967, με τη διάνοιξη της δοκιμής Cannikin να ξεκινά τον Αύγουστο του 1967. Για να εκτελεστεί η δοκιμή, 400 τόνοι εξοπλισμού τοποθετήθηκαν σε έναν άξονα βάθους 1.870 μέτρων και πλάτους 2.3 μέτρων. Ο εξοπλισμός υποστήριξης των δοκιμών σχεδιάστηκε για να επιβιώσει σε μια αναταραχή εδάφους 4,6 μέτρων κατά την ώρα της δοκιμής Η αμερικανική κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις αντιδράσεις και χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, James R. Schlesinger, έφερε τη σύζυγό του και δύο κόρες στην Amchitka για να αποδείξει την ασφάλεια της δοκιμής.


Το Cannikin ήταν μια υπόγεια δοκιμή πυρηνικών όπλων που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1971, στην Αμτσίτκα της Αλάσκας, από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δοκιμή προκάλεσε δόνηση που αντιστοιχούσε σε 6,9 Ρίχτερ


Το πείραμα, μέρος της σειράς πυρηνικών δοκιμών Operation Grommet, εξέτασε το μοναδικό σχεδιασμό της κεφαλής W71 για τον αντιβαλλιστικό πύραυλο LIM-49 Spartan. Με μια απόδοση περίπου 5 μεγατόνων TNT (21 PJ), η δοκιμή ήταν η μεγαλύτερη υπόγεια έκρηξη που πραγματοποίησαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας δόνηση που αντιστοιχούσε σε 6,9 Ρίχτερ.










Πριν από τη δοκιμή των πέντε μεγατόνων το 1971, έγινε δοκιμή ενός μεγατόνου (4.2 PJ), με την ονομασία Milrow, στο νησί, στις 2 Οκτωβρίου 1969 για σκοπούς βαθμονόμησης και για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επακόλουθη δοκιμή Cannikin.

Το τεστ Cannikin προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους. Η Greenpeace, που διεξήγαγε την εκστρατεία, συντόνισε τις προσπάθειες για να ακυρωθεί η δοκιμή.

Η προετοιμασία για τη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε ετών και περιελάμβανε εκατοντάδες προσωπικό από το εργαστήριο ακτινοβολίας Lawrence και αργότερα από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore. Η διάτρηση του άξονα για τη δοκιμή Milrow ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1967, με τη διάνοιξη της δοκιμής Cannikin να ξεκινά τον Αύγουστο του 1967.

Για να εκτελεστεί η δοκιμή, 400 τόνοι εξοπλισμού τοποθετήθηκαν σε έναν άξονα βάθους 1.870 μέτρων και πλάτους 2.3 μέτρων. Ο εξοπλισμός υποστήριξης των δοκιμών σχεδιάστηκε για να επιβιώσει σε μια αναταραχή εδάφους 4,6 μέτρων κατά την ώρα της δοκιμής

Η αμερικανική κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις αντιδράσεις και χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, James R. Schlesinger, έφερε τη σύζυγό του και δύο κόρες στην Amchitka για να αποδείξει την ασφάλεια της δοκιμής.

Σχόλια