Ο νέος υπερυπολογιστής με 1 εκατομμύριο επεξεργαστές είναι ο ταχύτερος μηχανισμός που εξιχνιάζει το μυαλό του κόσμου



Οι επιστήμονες απλώς ενεργοποίησαν τον μεγαλύτερο "εγκέφαλο" στον κόσμο: έναν υπερυπολογιστή με ένα εκατομμύριο επεξεργασμένους πυρήνες και 1.200 διασυνδεδεμένους πίνακες κυκλωμάτων που λειτουργούν μαζί σαν ανθρώπινος εγκέφαλος.

Δέκα χρόνια αργότερα, είναι ο μεγαλύτερος νευρομορφικός υπολογιστής στον κόσμο - ένας τύπος υπολογιστή που μιμείται την πυροδότηση των νευρώνων - ανακοίνωσαν οι επιστήμονες στις 2 Νοεμβρίου.

"Η Αρχιτεκτονική Αρχιτεκτονικής Νευρωνικών Δικτύων, ή η SpiNNaker, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβατικοί υπολογιστές", δήλωσε ο Steve Furber, καθηγητής Μηχανικής Η / Υ στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ , δήλωσε σε δήλωση. [Science Fact ή μυθοπλασία; Η ευλογοφάνεια των 10 Sci-Fi Concepts]

Όμως, το SpiNNaker δεν σκέφτεται μόνο σαν εγκέφαλος. Δημιουργεί μοντέλα των νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο και προσομοιώνει περισσότερους νευρώνες σε πραγματικό χρόνο από οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή στη Γη, σύμφωνα με τη δήλωση.

"Το πρωταρχικό του καθήκον είναι να υποστηρίξει μερικά μοντέλα εγκεφάλου: για παράδειγμα, μοντέλα φλοιού, βασικά γάγγλια ή πολλαπλές περιοχές που εκφράζονται τυπικά ως δίκτυα νευρώνων που πυροδοτούν ή πυροδοτούν", δήλωσε ο Furber σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση.

Διπλασιάστε τους επεξεργαστές

Από τον Απρίλιο του 2016, η SpiNNaker προσομοιώνει τη δραστηριότητα των νευρώνων χρησιμοποιώντας επεξεργαστές 500.000 πυρήνα, αλλά η αναβαθμισμένη μηχανή έχει διπλάσια χωρητικότητα, εξήγησε ο Furber. Με την υποστήριξη του Προγράμματος Ανθρώπινου Εγκεφάλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μια προσπάθεια κατασκευής ενός εικονικού ανθρώπινου εγκεφάλου - το SpiNNaker θα συνεχίσει να επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργούν λεπτομερή μοντέλα εγκεφάλου. Αλλά τώρα έχει την ικανότητα να εκτελεί 200 τετραπλάσια δράσεις ταυτόχρονα, ανέφεραν εκπρόσωποι πανεπιστημίων στη δήλωση.

Ενώ κάποιοι άλλοι υπολογιστές μπορεί να ανταγωνίζονται την SpiNnaker στον αριθμό επεξεργαστών που περιέχουν, αυτό που θέτει αυτή την πλατφόρμα εκτός είναι η υποδομή που συνδέει αυτούς τους επεξεργαστές. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, 100 δισεκατομμύρια νευρώνες ταυτόχρονα πυρπολούν και μεταδίδουν σήματα σε χιλιάδες προορισμούς. Η αρχιτεκτονική του SpiNNaker υποστηρίζει ένα εξαιρετικό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των επεξεργαστών του, συμπεριφέροντας σαν το νευρικό δίκτυο του εγκεφάλου, εξήγησε ο Furber.

"Οι συμβατικοί υπερυπολογιστές έχουν μηχανισμούς συνδεσιμότητας που είναι πολύ λιγότερο κατάλληλοι για μοντελοποίηση εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο", δήλωσε. "Το SpiNnaker είναι, πιστεύω, ικανό να μοντελοποιεί μεγαλύτερα νευρωνικά δίκτυα σε βιολογικό πραγματικό χρόνο από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα".

Το πνεύμα υπερισχύει της ύλης

Προηγουμένως, όταν η SpiNNaker λειτουργούσε μόνο με 500.000 επεξεργαστές, μοντελοποίησε 80.000 νευρώνες στον φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που μετριάζει τα δεδομένα από τις αισθήσεις. Μια άλλη προσομοίωση του SpiNnaker των βασικών γαγγλίων, μια περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από τη νόσο του Πάρκινσον, υποδηλώνει τη δυνατότητα του υπολογιστή ως εργαλείου για τη μελέτη των εγκεφαλικών διαταραχών, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η SpiNNaker μπορεί επίσης να ελέγξει ένα κινητό ρομπότ που ονομάζεται SpOmnibot, ο οποίος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για την ερμηνεία δεδομένων από τους αισθητήρες οράσεως του ρομπότ και κάνει επιλογές πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο, δήλωσαν εκπρόσωποι πανεπιστημίων.

Με όλη την υπολογιστική του δύναμη και τις δυνατότητες που μοιάζουν με τον εγκέφαλο, πόσο στενή είναι η SpiNnaker να συμπεριφέρεται σαν ένας πραγματικός ανθρώπινος εγκέφαλος; Προς το παρόν, η προσομοίωση ενός ανθρώπινου εγκεφάλου δεν είναι απλά δυνατή, δήλωσε ο Furber. Ένα προηγμένο μηχάνημα, όπως το SpiNNaker, μπορεί ακόμα να διαχειριστεί μόνο ένα μέρος της επικοινωνίας που εκτελείται από έναν ανθρώπινο εγκέφαλο και οι υπερυπολογιστές έχουν πολύ δρόμο να προχωρήσουν πριν μπορέσουν να σκεφτούν για τον εαυτό τους, γράφει ο Furber στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

"Ακόμη και με ένα εκατομμύριο επεξεργαστές, μπορούμε να προσεγγίσουμε μόνο το 1% της κλίμακας του ανθρώπινου εγκεφάλου, και αυτό είναι με πολλές απλουστευτικές υποθέσεις", είπε.

Ωστόσο, το SpiNNaker θα μπορούσε να μιμηθεί τη λειτουργία ενός εγκεφάλου ποντικού, ο οποίος είναι 1.000 φορές μικρότερος από έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, πρόσθεσε ο Furber.

"Εάν ένα ποντίκι σκέφτεται τις σκέψεις μεγέθους ποντικιού και το μόνο που χρειάζεται είναι αρκετοί νευρώνες ενσύρματοι μαζί στη σωστή δομή (που είναι το ίδιο θέμα συζητήσεων), τότε ίσως τώρα μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο σκέψης σε ένα μοντέλο που τρέχει στο SpiNnaker" αυτός είπε.

livescience.com/technology
Σχόλια